„Szankciókat vezettek be ellenünk, és még minket vádolnak azzal, hogy Lukasenka megkönnyíti az illegális migrációt” – mondta az államfő fehérorosz diplomatákkal találkozva.

Hirdetés

„Megfojtanak minket, és akkor mi még védjük meg őket? Nem tűnik ez naiv dolognak?”- firtatta Lukasenka, majd hozzátette, hogy ez nem is naivitás, hanem butaság.

„Azt akarják, hogy ötszörözzem meg a határőrök számát, és sorakoztassam fel őket a határon? Ki fogja ezt megfizetni? Népünk és államunk megfojtása közepette ki fog ezért fizetni?” – idézte a BelTA állami hírügynökség az államfőt.

Korábban az Európai Unió képviselői azt vetették a fehérorosz hatóságok szemére, hogy szándékosan beengedik az illegális migránsokat Litvánia területére. Vilnius pedig azzal gyanúsítja Minszket, hogy Bagdadból és Isztambulból közvetlen repülőjáratokon utaztat be – többségében iraki – migránsokat, hogy aztán illegálisan tovább küldje őket az unió területére.

Korábban írtuk

Hétfőn az unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) igazgatója bejelentette, hogy a Frontex a jövő héttel hatvan határőrrel erősíti meg a litván-fehérorosz határ védelmét, mert az utóbbi időben megugrott az illegális határátlépések száma.

Idén Fehéroroszországból csaknem 2100 illegális migráns lépett be Litvánia területére, ebből 1400-an a közelmúltban, július folyamán. Emiatt a litván hatóságok életbe léptették a gyorsreagálású Frontex-csapatok létrehozására szolgáló sürgősségi mechanizmust. Ennek jegyében vezénylik a 60 határőrt és az őket segítő személyzetet a litván-fehérorosz határra július 29. és október 6. között.

Litvánia július elején határkerítés építésébe fogott a közös határán. A kerítés a tervek szerint 550 kilométer hosszú lesz.