A kijevi kormány pénteken azzal vádolta meg Oroszországot, hogy Fehéroroszország elleni „színlelt ukrán” légitámadásokkal akar szoros szövetségesének ürügyet fabrikálni a háborúba való belépéshez. Minszk eddig az orosz erőknek a területén történő átengedése révén érintett az ukrajnai konfliktusban.

Hirdetés

Lukasenka közölte: az ukrán Tocska-U típusú rakétát az ukrán határ közelében, a Pripjaty folyó térségében lőtték le.

„Figyelmeztettem önöket, hogy ne próbáljanak meg belerángatni bennünket ebbe a hadműveletbe, ebbe a háborúba. Ennek tanújele, hogy pontosan két nappal ezelőtt, éjszaka Fehéroroszország területére Tocska-U rakétát lőttek ki, amelyet az oroszokkal együtt sikeresen elfogtunk és megsemmisítettünk a Pripjaty folyó felett” – mondta az állambiztonsági szervek vezetőivel találkozva kedden Lukasenka a BelTA fehérorosz állami hírügynökség jelentése szerint. „Valahol a folyó mellett hever, akit érdekel és közel van, menjen és nézze meg. Ez nem álhír, amit mondok” – mondta a fehérorosz vezető.

Nem tudni, mi haszna lenne Ukrajnának abból, ha belerángatná Fehéroroszországot Oroszország oldalán a háborúba – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

Szintén Tocska-U típusú volt az a Donyeck belvárosa fölött lelőtt ukrán rakéta, amelynek a becsapódó szilánkjai legkevesebb húsz embert öltek meg, és huszonnyolcat megsebesítettek – közölte Gyenyisz Pusilin, a donyecki „népköztársaság” vezetője hétfőn a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.

Korábban írtuk