Fotó: ShutterStock.com/stockpexel
Hirdetés

A „feketegombaként” is emlegetett, a legyengült immunrendszert kihasználva a gyomrot és a bélrendszert vagy a tüdőt megtámadó mukormikózis (mucormycosis vagy penészgomba-fertőzés) okozta megbetegedésben több mint 4200-an hunytak el – közölte a parlamentben Bharati Pravin Pavar egészségügy-miniszterhelyettes.

A nagyon agresszív gombafertőzés miatt a sebészeknek el kell távolítani egyes betegek szemét, orrát és az állkapcsát, hogy a fertőzés ne hatoljon az agyba.

A kormány szerint a legtöbb esetet Mahárástra államból jelentették, szám szerint 9348-at.

Indiában egy évvel a Covid-19-járvány előtt mindössze húsz mukormikózis-megbetegedést jelentettek, a kór elsősorban immundepressziós, magas vércukorszinttel rendelkező, AIDS-ben szenvedő, illetve szervátültetésen átesett betegeknél fordult elő.

Korábban írtuk

A szakértők szerint penészgomba-fertőzések ugrásszerű növekedését a Covid-19-betegek kezelésére használt szteroid készítmény idézte elő.

Májusban, amikor a fertőzöttek száma elkezdett növekedni, az indiai kormány járványhelyzetet hirdetett ki a penészgomba miatt. A kormány adatai szerint májusban és júniusban volt a legtöbb fertőzött, majd látványos csökkenés következett.

A Hindustan Times című angol nyelvű indiai lap szerint a betegség az észak-indiai Radzsasztánban a gyermekek körében is terjedni kezdett.