Fotó: MTI/AP/Evan Vucci, archív, illusztráció
Hirdetés

Az ohiói Westerville egyetemén tartott, a CNN hírtelevízió által élőben közvetített tévévita volt az első azóta, hogy a képviselőház megkezdte az elnök elleni alkotmányos vádeljáráshoz (impeachment) szükséges előzetes vizsgálatokat.

A tizenkét demokrata párti elnökjelölt-aspiráns messzemenően egyetértett abban, hogy Trumpot el kell mozdítani posztjáról. „Az impeachmenttel szavatolható, hogy ez az ember újra és újra ne kövessen el törvénysértést” – hangoztatta Elizabeth Warren massachusettsi szenátor, akit az egyik legesélyesebbnek tartanak a jelöltség megszerzésére Joe Biden volt alelnök és Bernie Sanders vermonti szántor mellett. Biden és Sanders az amerikai történelem legkorruptabb elnökének nevezte Trumpot, szerintük mindenképpen le kell folytatni ellene az alkotmányos vádeljárást.

A demokrata párti tévévita előtt, kedden, az amerikai védelmi minisztérium részben jogi indokokra hivatkozva nem adta át a képviselőháznak a bekért anyagokat a vádeljárás lefolytatásához. Mike Pence alelnök és Trump személyes ügyvédje, Rudy Giuliani is bejelentette kedden, hogy nem fog együttműködni a képviselőházzal az elnök elleni vádeljárásban.

Washingtonban a demokrata többségű képviselőház bizottságai vizsgálatot folytatnak Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi telefonbeszélgetése miatt. Trump ugyanis azt kérte az ukrán politikustól, hogy segítsen feltárni Joe Biden és fia, Hunter Biden korábbi jövedelmező ukrajnai üzleteit. A demokraták ezt úgy értelmezték, hogy Trump idegen hatalmat „kért fel” beavatkozásra saját politikai ambíciói, 2020-as újraválasztása érdekében, és erre hivatkozva megindították az alkotmányos felelősségre vonáshoz szükséges vizsgálatokat.

A keddi tévévita vezetője azt kérdezte Joe Bidentől: helyénvaló-e, hogy egy amerikai alelnök fia nagyban üzletel más országokban. Biden leszögezte, hogy sem ő, sem a fia nem tett semmi elítélendőt. Biden felhívta a figyelmet arra, hogy a fia kedden interjút adott erről az ABC Newsnak. Leszögezte, hogy a fia felel saját lépéseiért. „Nem volt semmilyen érdekütközés. A fiam önállóan hozott döntést (ukrajnai tevékenységéről), és én büszke vagyok erre” – így Biden.

A demokrata vezetők időnként gúnyolódva beszéltek Donald Trump külpolitikájáról. Többen közülük a szemére vetették, hogy cserben hagyja az Egyesült Államok szövetségeseit, és gyöngíti a világporondon az országot azzal, hogy hirtelen kivonja az amerikai katonákat Észak-Szíriából. Joe Biden azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államoknak jelenleg „kiszámíthatatlan, őrült elnöke van, akinek fogalma sincs a külpolitikáról”.

Több demokrata politikus azon a véleményen volt, hogy az Egyesült Államoknak keményebben kell bánnia Oroszországgal. Corry Booker New Jersey-i szenátor például Trump szemére hányta, hogy gyakrabban lép kapcsolatba Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mint Washington szövetségesével, Angela Merkel német kancellárral. Beto O’Rourke texasi képviselő szerint Oroszország folytatja az amerikai demokrácia bomlasztására irányuló kísérleteit, és Washingtonnak helyre kell állítania a kapcsolatait a szövetségeseivel ahhoz, hogy szembeszálljon Moszkvával.

A tévévitában számos belpolitikai vonatkozású témáról is véleményt mondtak a résztvevők, jórészt megismételve a korábbi tévévitákban elhangzottakat.

A műsorvezető a korukra vonatkozó kérdéseket is feltett a három legidősebb és egyben a jelöltségre legesélyesebb résztvevőnek. A legidősebb közülük, a 78 éves Bernie Sanders két hete szívinfarktuson esett át, és a tévévitában kitérő választ adott arra a kérdésre, miként tudja meggyőzni a választókat arról, hogy jó egészségnek örvend. A 76 éves Biden azt hangoztatta, hogy tudja, mivel jár az elnöki tisztség, és – jegyezte meg – a tapasztalat és bölcsesség korral jár. A hetvenéves Elizabeth Warren azt mondta, hogy munkabírásban és kitartásban bárkin túltesz, beleértve a republikánusokat.

A keddi tévévitában 12 demokrata politikus vett részt, de elemzők szerint nem kizárt a lemorzsolódás a mezőnyben. Különféle okokból néhányuk számára feltehetően a keddi volt az utolsó demokrata párti tévévita, és következő, novemberi megmérettetésen már nem vesznek részt.