Fotó: MTI/Sóki Tamás (illusztráció)
Hirdetés

Az intézkedés az áruforgalmat nem érinti.

Szerdán egyúttal megkezdődik a járművek ellenőrzése az olasz határon. Stefan Eder rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a délelőtt folyamán előkészületek zajlanak, amelyek részeként kisebb technikai átalakítások szükségesek, például leszerelnek szalagkorlátokat. Emellett tisztázni kell, hová terelik az autókat, és mihez kezdenek a kialakuló forgalmi dugókkal. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor kezdődik meg az ellenőrzés.

Az osztrák kormány kedden további óvintézkedéseket léptetett életbe a koronavírus elleni küzdelem jegyében, egyebek között megtiltotta a beutazást Olaszországból. Az országban rekedt mintegy 4000 osztrák állampolgár hazautazását az osztrák külügyminisztérium segíti, de nekik két héten át karanténban kell maradniuk. Emellett elrendelték, hogy legkésőbb jövő hétfőig be kell szüntetni az oktatást az ausztriai felsőoktatási intézményekben, valamint az iskolák és az óvodák esetleges bezárásáról is tárgyaltak. A bécsi kormány betiltotta az ötszáz fősnél nagyobbra tervezett kültéri, illetve a százfősnél nagyobbra tervezett beltéri rendezvényeket, és arra biztatta az országban működő vállalkozásokat: segítsék elő, hogy munkavállalóik távmunkában dolgozhassanak.

Szerdán minden állami múzeumot bezártak. Turisták nem látogathatják a bécsi Szent István-székesegyházat, de a misék továbbra is engedélyezettek, ha a hívők létszáma nem haladja meg a száz főt.

Az alpesi köztársaságban szerda reggeli adatok szerint 206-an fertőződtek meg az új koronavírussal. Halálos áldozatról nem tudni.

Átmenetileg szüneteltetik az oktatást, és korlátozzák a tömegrendezvényeket csütörtöktől az ukrán fővárosban a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében – jelentette be szerdán Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester.
A korlátozó intézkedésekről Klicsko a Facebookon videoüzenetben tájékoztatott, szavai szerint az intézkedéseket egyelőre március végéig tartják érvényben.
Kifejtette: a korlátozás kiterjed az óvodákra, az iskolákra, beleértve valamennyi oktatási intézményt, az alsó-, közép- és felsőfokúakat egyaránt, valamint a sport, kulturális és egyéb képzéseket is. Korlátozzák továbbá a tömegrendezvényeket, azaz a koncerteket, a konferenciákat, a filmvetítéseket és hasonlókat. Zárva tartanak majd a bevásárlóközpontokban lévő szórakoztató létesítmények is. Utóbbiakban megerősített egészségügyi felügyeletet vezetnek be, orvosok tartanak majd ügyeletet.
Hozzátette, hogy a tömegközlekedés egyelőre változatlanul fog működni, a járatok a szokott rendben közlekednek.
Ukrajnában mindeddig egy személyről állapították meg, hogy koronavírussal fertőződött meg. A 39 éves délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyei férfi február végén tért vissza Ukrajnába Olaszországból, kórházban ápolják a megyeszékhelyen, Csernyivciben, állapota stabil.