A brit kormány miniszterei II. Erzsébet királynő esetleges halálára készültek fel a héten – írja az angol Evening Standard. A „példa nélküli” gyakorlatban a 10 napos nemzeti gyászidőszakra is előkészültek.

Fotó: MTI/AP/Frank Augstein

Az állítólag Castle Dove-nak elkeresztelt gyakorlat keretén belül a királynő halála utáni napokat beszélték át. A Sunday Times értesülései szerint az értekezletet Theresa May helyettese, David Lidington vezette.

A miniszterek arról is tárgyaltak, hogy a királynő halála utáni napon a miniszterelnök mikor fog nyilatkozni a sajtónak. 

Egy a Sunday Timesnak nyilatkozó forrás szerint ilyen gyakorlatra még tényleg nem volt példa, most először ültek össze különböző miniszterek egy szobában II. Erzsébet esetlegesen bekövetkező haláláról értekezni. A lap azonban megnyugtat: a királynő jó egészségnek örvend, az értekezlet nem jelzésértékű. 

A királynő jövőben bekövetkező halála régóta foglalkoztatja az angol (és a nemzetközi) közéletet is, hiszen II. Erzsébet már most is a leghosszabb ideje trónon lévő uralkodó az Egyesült Királyságban. 66 éve van a trónon, ezzel megelőzve Viktória királynőt, aki 63 éven keresztül volt uralkodója a birodalomnak. 

II. Erzsébet halálára korábban különböző protokolltervezetek is elkészültek, melyek egy része valamilyen formában publikussá vált. A tervezet London Bridge néven fut, az uralkodó halálakor pedig a „London Bridge is down” fog elhangzani a különböző kormányzati szerveknél. 

A protokoll szerint a királynő magántitkára fogja értesíteni majd a miniszterelnököt a halálhírről, aki ezután tájékoztatja a brit külügyminisztériumot, akik pedig a Nemzetközösség országainak kormányaival tudatják a hírt.

Az alábbi videó részletesen ismerteti a királynő halálakor életbelépő protokollokat: