Fotó: Alexandros Michailidis/Shutterstock.com
Hirdetés

A reprezentatív felmérés – amelynek keretében több mint négyezer embert kérdeztek meg – célja az volt, hogy felmérje az uniós választások előtt, hogy a hollandok a jövőben milyen irányban képzelik el az európai együttműködést.

A kutatásból kiderül, hogy bár a hollandok többsége elégedetlen az EU teljesítményével, és úgy érzi, hogy az „EU nem az állampolgárokért van”, a válaszadók háromnegyede nem támogatná Hollandia esetleges kilépését az unióból.

A megkérdezettek közel 90 százaléka szerint Európának szuverénebbé kellene válnia, mert jelenleg túlságosan függővé vált Oroszországtól a gáz, az Egyesült Államoktól a védelem és Kínától a kereskedelem tekintetében.

A felmérésben részt vevők 62 százaléka véli úgy továbbá, hogy az EU mint intézmény a multinacionális vállalatok érdekeit szolgálja, és csupán 4 százalék van azon a véleményen, hogy az unió a holland állampolgárok javát is szem előtt tartja.

Korábban írtuk

A kutatásból az is kiderül, hogy a válaszadók 80 százaléka azt szeretné, ha Hollandia megosztaná a védelmi feladatokat a szomszédos országokkal. Hatvan százalék támogatja a fenntartható gazdaságra való áttérést.

Az új kormánykoalíció tervével, miszerint Hollandia kívül maradnia az új uniós menekültügyi és migrációs paktumon, a megkérdezettek 48 százaléka teljes mértékben egyetértett, míg 42 százalék elutasította.