A Sea-Watch nevű német szervezet hajóját 2020 szeptemberében foglalták le biztonsági hiányosságokra hivatkozva, miután menedékkérőkkel a fedélzetén kiköthetett az olaszországi szigeten.

Hirdetés

A palermói közigazgatási bíróság hosszas jogi huzavonát követően oldotta fel a hatósági zárlatot ideiglenes jelleggel. A hajó most – német üzemeltetője szerint – átvizsgálásra egy hajógyárba kerül, feltehetőleg Spanyolországban.

A dpa német hírügynökség szerint azért csak ideiglenes jelleggel oldották fel a hatósági zárlatot, mert az ügy 2020 végén az Európai Unió bíróságához került annak eldöntésére, hogy melyik országnak van joghatósága egy humanitárius tevékenységet folytató hajó biztonságosságát illetően dönteni: annak az államnak, ahol a jármű kikötött (Olaszország), vagy amelynek zászlaja alatt hajózik (jelen esetben Németország).

A Sea-Watch egyben emlékeztetett arra, hogy egy másik hajója, a Sea-Watch 3 több mint 3300 migránssal a fedélzetén úton van az olasz partok felé és kikötési engedélyre vár.

Korábban írtuk

Az olasz sajtó kedden arról számolt be, hogy a Sea-Watch 3 az első civilhajó, amelynek beengedéséről a Mario Draghi vezette új kormánynak döntenie kell, azt is figyelembe véve, hogy a kormánypárttá vált jobboldali Liga a kikötők ismételt lezárását sürgeti.

Év eleje óta 5033 bevándorló kötött ki az olasz partokon, miközben tavaly március elsején csak 2533-at tartottak számon, Matteo Salvini belügyminisztersége idején, 2019 első két hónapjában pedig mindössze 262 volt a számuk. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNCHR) adatai szerint az olaszországi migránstáborokban több mint nyolcvanezren vannak.