A feloszlatás tervének hírére a CCIF már pénteken úgy döntött: magától feloszlik, székhelyét és tevékenységét külföldre helyezi át.

Hirdetés

Gérald Darmanin belügyminiszter a Twitteren szerdán azt írta, hogy a „CCIF évek óta állandó jelleggel iszlamista propagandatevékenységet folytat”.

A feloszlatást a kormány Samuel Paty történelemtanár megölése után jelentette be. A középiskolai tanárnak október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében az utcán elvágta a torkát, majd lefejezte, mert a szólásszabadságról tartott óráján megmutatta a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat. Aznap a Párizshoz közeli Pantin nagymecsetét is bezáratta félévre a kormány, miután az imahely a Facebook-oldalán megosztotta a tanár elleni uszító felhívást.

A CCIF a feloszlatás hírére azt közölte, hogy a belügyminiszter „engedett a szélsőjobboldalnak”, s azt is jelezte, továbbra is jogi segítséget kíván nyújtani az iszlamofóbia áldozatainak.

Korábban írtuk

Október óta a francia kormány már két másik muzulmán szerveztet is feloszlatott hasonló indokokkal.

Az egyik a BarakaCity nevű, radikális iszlám tanokat hirdető csoport, a másik pedig a Jasszin sejkről elnevezett kollektíva, amelynek elnöke a tanárgyilkosságban vád alá és előzetes letartóztatásba helyezett Abdelhakim Sefrioui prédikátor volt. A BarakaCity vezetői azóta Recep Tayyip Erdogan török elnöktől kértek politikai menedéket.