Friss: Nova Kahovkát elöntötte a víz, miután összeomlott a kahovkai vízerőmű gátja

Nova Kahovkát elöntötte a víz, miután összeomlott a kahovkai vízerőmű gátja – közölte a terület megbízott vezetője. Evakuálják a lakosságot.

IDE kattintva nézhetik meg a videót az Orosz hírek oldalán.

Az ukrán parancsnokság Facebookon korábban azt közölte, vizsgálják a pusztítás mértékét, valamint a kiömlő víz és az elöntött területek léptékét. A víztározó látja el vízzel a zaporizzsjai atomerőművet is.

Hirdetés

Orosz hírügynökségek azt jelentették, a gát átszakadt és a víz elöntötte a környéket.

A Guardian a TASZSZ hírügynökséget idézve arról írt, hogy a robbantás után a területet elárasztja a víz. Egy másik állami hírügynökség, a RIA idézte Nova Kakhovka Moszkva által beiktatott polgármesterét, aki azt mondta, hogy a gát felső részét lövedékek pusztították el.

A kulcsfontosságú infrastruktúra felső része „egy csapás következtében megsemmisült” – erősítette meg a RIA Novosztyinak Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka polgármestere. Míg a gát több zsilipje megsérült, és ellenőrizetlenül ömlik a víz, maga a víz alatti szerkezet ellenállt a támadásnak – állította a tisztviselő az Orosz hírek közlése szerint.

„Hajnali kettőkor több találat érte a vízerőmű felső részét, ahol a zsilipek vannak, ahol közvetlenül a kapucsapok vannak, az a rész megsemmisült” – mondta Leonytjev a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Korábban írtuk

Leontyev az incidenst súlyos „terrorcselekménynek” minősítette, és elmondta, hogy a vízszint a folyásirányban akár 2,5 méterrel is megemelkedett, de hozzátette, hogy egyelőre nem volt szükség evakuálásra. Megjegyezte, hogy a térségben a korábbi, heves esőzések okozta áradások során magasabb volt a vízszint, de hangsúlyozta, hogy a helyi tisztviselők arra összpontosítanak, hogy segítsék a polgárokat, akik felkészülnek a legrosszabb forgatókönyvre.

A hírek szerint a gátat helyi idő szerint hajnali 2 óra körül érte a csapás.

Moszkva többször is Kijevet hibáztatta a Kahovka gát elleni számos támadásért, és arra figyelmeztetett, hogy a gát átszakadása civilek ezreinek halálát okozhatja. Ukrajna viszont azt állította, hogy Oroszország a gát felrobbantását tervezte egy hamis zászlós akció keretében, amelynek célja, hogy Kijevet okolják az árvízért.

Ukrajna fontolóra vette a gát felrobbantását, hogy megbénítsa a Herszon városát védő orosz erőket – sőt, „egy HIMARS rakétavetővel próbacsapást is végrehajtott az egyik gáton” – ismerte el a Washington Postnak adott decemberi interjújában Andrij Kovalcsuk vezérőrnagy, az ukrán déli hadműveleti parancsnokság egykori vezetője.

BBC szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendkívüli ülésre hívta össze az ország Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsát.

A tanács titkára, Olekszij Danilov a Twitteren közölte, hogy az ülést a gát felrobbantásával összefüggésben tartják.

Már Herszont is elérte az árvíz. A város katonai közigazgatásának vezetője arról számolt be, hogy a Korabel városnegyedben le kellett kapcsolni az elektromos ellátást, és néhány óra múlva a gázellátással is ugyanígy tesznek, biztonsági okokból kifolyólag.

A Guardian arról is ír, hogy a felrobbantott gát „hatalmas víztározót” tart vissza. Maga a gát 30 méter magas és több száz méter széles. 1956-ban épült a Kakhovka vízerőmű részeként.

A víztározó megközelítőleg akkora térfogatú, mint a Utah állambeli Nagy Sós-tó. A gát átszakadásával a vízfal eláraszthatná az alatta fekvő településeket, köztük Herszon városát, amelyet az ukrán erők 2022 végén foglaltak vissza.