Intézkedéseket sürgetett az afrikai származású európai lakosokkal szembeni diszkrimináció felszámolása céljából az Európai Parlament (EP) kedden.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció, készítette: Aaron Amat

A strasbourgi plenáris ülésen óriási többséggel elfogadott állásfoglalásban mielőbbi cselekvésre szólították fel az Európai Bizottságot és az uniós tagállamokat a „rendszerszintű rasszizmus” elleni fellépés érdekében, különösen az oktatás, a lakhatás, az egészségügy, az igazságszolgáltatás, a politikai részvétel és a migráció területén.

A képviselők azt kérték, hogy az illetékes hatóságok biztosítsanak megfelelő védelmet az afroeurópaiakat érő hátrányos megkülönböztetéssel és bűncselekményekkel szemben, ide értve a gyűlölet-bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonását is.

Elítélték az afrikai gyökerekkel rendelkezőkkel szembeni gyakran rossz bánásmódot a rendőrségi őrizetben, illetve a számos helyen még mindig alkalmazott etnikai profilalkotást a bűnüldözés, a terrorizmus elleni küzdelem és a bevándorlás területén.

Az állásfoglalásban végezetül kiemelték, bocsánatot kellene kérni a gyarmatosítás során elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekért, amelyek máig éreztetik a hatásukat, illetve vissza kellene juttatni származási helyükre az ellopott műkincseket.

Mintegy 15 millió afrikai származású ember él jelenleg Európában a friss statisztikák szerint.