Az uniós külügyi szolgálat szóvivője hangsúlyozta, hogy az új törvény újabb eszközt jelent a kritikus és ellenzéki hangok visszaszorítására, és tovább csökkenti az oroszországi politikai pluralizmust.

Hirdetés

A külügyi szolgálat álláspontja szerint az úgynevezett külföldi ügynökökként számon tartott civil szervezetek mozgásterét korlátozó jogszabály erősíti a demokrácia, az emberi jogok és a szabadságjogok szisztematikus oroszországi visszaszorítását. További aggodalomra ad okot, hogy a törvény visszamenőleges hatályú lesz – tette hozzá az uniós szóvivő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken írta alá azt a törvényt, amely évekre megfosztja a terror- és szélsőséges szervezetek tagjait vagy alkalmazottait attól a lehetőségtől, hogy bármilyen választott tisztséget betölthessenek. A törvény a státusuktól függően, differenciáltan fosztja meg passzív választójoguktól a szélsőségesnek és terroristának minősített szervezetek vezetőit, tagjait és az ezen csoportok tevékenységében részt vevő más személyeket.

Korábban írtuk