A Hondurasba tartó gépet a dél-mexikói Campeche államban vizsgálták át a mexikói vámosok helyi idő szerint szerdán. Két hűtőtáskában 1155 darab, látszólag 5775 dózis Szputnyik V-oltóanyagot tartalmazó ampullára bukkantak szénsavas üdítők közé rejtve. A gép hondurasi állampolgárságú utasait és legénységét átadták az ügyészségnek.

Hirdetés

Az RDIF megvizsgálta a lefoglalt ampullákról készült fényképeket, és azok csomagolása és címkéje alapján arra a következtetésre jutott, hogy hamisított termékről van szó, amelynek semmi köze az igazi Szputnyik V-vakcinához. Az orosz beruházási alap kiemelte: az oltóanyagot világszerte csak az azzal megbízott cégek szállítják szigorú protokolloknak és biztonsági előírásoknak megfelelően. Hozzátették, hogy feltehetően provokációról van szó, amelynek az a célja, hogy bizalmatlanságot keltsenek az orosz oltóanyaggal szemben.

Mexikóban februárban kezdtek oltani a koronavírus ellen a Szputnyik V-vakcinával, Oroszország eddig 400 ezer dózist szállított az országba.

Múlt héten orosz állami hírügynökségek azt jelentették egy magas rangú Kreml-forrásra hivatkozva, hogy „az Egyesült Államok és szövetségesei nagyszabású információs kampányon munkálkodnak azzal a céllal, hogy előítéletet gerjesszenek” a koronavírus elleni orosz termékekkel szemben. A forrás szerint azt tervezik, hogy hatástalannak és veszélyesnek állítsák be a Szputnyik V-vakcinát, akár olyan módszerekkel is, hogy „az oltóanyag használatával összefüggő tömeges halálozásokat rendeznek meg”.

Korábban írtuk