Hét iszlamistát fogtak el a macedón hatóságok kedden, akik felehetően korábban csatlakoztak a szíriai és az iraki harcokhoz – közölte a macedón rendőrség.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A gyanúsítottak 23 és 41 év közötti macedón állampolgárok. A letartoztatásuk nemzetközi elfogatóparancs alapján, keddre virradóra történt. 

A macedón terrorellenes törvény tiltja a külföldi harcokban való részvételt. A jogszabály 10 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja azokat, akik külföldi katonai, félkatonai vagy rendőri egységekhez csatlakozva zsoldosként vesznek részt bármilyen összetűzésben Macedónia területén kívül. Emellett bünteti azokat is, akik a harcokban való részvételre buzdítanak vagy toboroznak másokat. 

A nyugat-balkáni országokból több százan – a legtöbben Bosznia-Hercegovinából és Koszovóból – csatlakoztak az Iszlám Állam szíriai és iraki harcosaihoz 2012 óta, ám a hatóságok információi szerint 2016 óta nem indultak útnak harcosok a térségből. Ennek egyik oka az, hogy az érintett országok szigorítottak a vonatkozó törvényeiken. 

Hivatalos becslések szerint Macedóniából 130-an csatlakoztak a szíriai és az iraki harcokhoz, legalább egy tucatnyian életüket vesztették, többen pedig visszatértek szülőföldjükre.