Az amerikai több mint negyede érzi úgy, hogy hat hónapon belül elveszítheti állását

A Glasdoor.com portál által negyedévente közzétett munkaerőpiaci kutatás adatai szerint 2008. decemberéhez képest 5 százalékkal, 26 százalékra nőtt azoknak a munkavállalóknak a száma, akik attól tartanak, hogy hat hónapon belül elveszíthetik állásukat. A munkavállalók egy része ugyanakkor nem a saját, hanem kollégái pozícióját érzi instabilnak. A megkérdezettek 44 százaléka vélte úgy, hogy egy vagy több munkatársát valószínűleg elbocsátják fél éven belül.

A három hónappal ezelőtti adatfelvételhez képest növekedett azon válaszadóknak a száma is, akik fizetésük vagy munkaidejük csökkentését elfogadhatónak tartanák állásuk megtartásáért cserébe. A korábbi felmérés során a válaszadók 30, a 2009. márciusi adatok szerint a megkérdezettek 40 százaléka törődne bele a bércsökkentésbe, amennyiben állását megtarthatja. Míg ugyanezen ok miatt kötelező szabadságot a válaszadók 30 százaléka lenne hajlandó kivenni, a korábbi 24 százalék helyett. Állásuk megtartása érdekében továbbá a megkérdezettek 70 százaléka több feladatot vállalna, 62 százalékuk több munkaórát dolgozna, 35 százalékuk elfogadná a béren felüli egészségügyi juttatások csökkentését is.

A munkahelyi kilátásokat tekintve a megkérdezettek nagyobb része viszonylagos optimizmusnak adott hangot. A megkérdezettek csak 14 százaléka számít arra, hogy munkahelyük gazdasági helyzetbe romlani fog az elkövetkező fél évben. 51 százalékuk nem számít változásra, 35 százalékuk szerint pedig javulni fog.

Az írek 50 százaléka pesszimista a munkahelye kilátásait illetően

A Berkley Recruitment Group által negyedévente készített munkaerőpiaci kutatás szerint az írek körében is jelentősen növekedett azok aránya, akik aggasztónak tartják a munkaerőpiaci kilátásokat, ráadásul többségük nem számít javulásra az elkövetkező egy évben. A megkérdezettek 74 százaléka vélte úgy, hogy a munkaerőpiac állapota gyenge, nincs elég lehetőség az elhelyezkedésre, illetve a munkahelyváltásra. Közel negyedük érzi úgy, hogy a munkaerőpiac helyzete stabil, a lehetőségek elegendőek, és csupán 2 százalékuk mondta azt, hogy a munkaerőpiac helyzete erős, rengeteg a lehetőség. A három hónappal ezelőtti adatfelvétel során a válaszadók még több mint fele stabilnak, 42 százaléka gyengének, és 5 százaléka erősnek minősítette a munkaerőpiac állapotát.

Három hónap alatt 32-ről 50 százalékra nőtt azoknak az aránya, aki arra számítanak, hogy munkahelyük helyzete a következő egy évben romlani fog, míg a korábbi 28 százalék helyett már csak 15 százalék véli úgy, hogy munkahelyük üzleti kilátásai javulni fog. A fizetésüket illetően a legutóbbi adatfelvétel óta 15-ről 52 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik nem számítanak fizetésemelésre. További 9 százalék vélte úgy, hogy munkaadója valószínűleg csökkenteni fogja a bérét.

A gazdasági kilátásokkal kapcsolatban, a válaszadók mintegy fele érzi úgy, hogy a pénzügyi válság miatt idén nem fog tudni munkahelyet változtatni. A válságot illetően a megkérdezettek 86 százaléka szerint 12 hónapon belül nem fog javulni a helyzet. 32 százalék szerint a válság épp hogy csak elkezdődött, 54 százalék szerint a helyzet még súlyosbodik, de 12-18 hónapon belül javulás várható, míg 12 százalék szerint a nehezén már túl vagyunk, és 6-9 hónapon belül stabilizálódik a gazdaság.

TÁRKI – CEORG: A magyaroknak csak 10 százaléka gondolja úgy, hogy a gazdasági krízis nem érinti munkahelyeket

A TÁRKI és a Central European Opinion Research Group (CEORG) közös kutatása szerint a magyar munkavállalók hatvan százaléka érzi úgy, hogy a munkahelyét már érintette a gazdasági válság. 27 százalék szerint a közeljövőben érinteni fogja, és csak 10 százalék gondolja úgy, hogy a válság a vállalkozásokra eddig sem volt, és nem is lesz negatív hatással.

A kutatás során 10-ből 7 magyar számolt be arról, hogy a saját vagy családja életére érezhető hatással volt már a válság. További 24 százalék gondolja úgy, hogy a gazdasági krízis a közeljövőben őt is érinteni fogja, és csak 6 százalék bízik abban, hogy a rossz pénzügyi helyzet nem lesz rá negatív hatással. Az ország helyzetét illetően a megkérdezettek 93 százaléka szerint a pénzügyi válság hatása már érezhető Magyarország gazdasági helyzetén, míg 6 százalék szerint a közeljövőben biztosan érezhetővé válik.

(Forrás: ELTE TáTK hírlevél)