Fotó: MTI/AP/Jorgosz Karahalisz
Ferenc pápa integet az athéni nemzetközi repülőtérről távozóban 2021. december 6-án, ötnapos ciprusi és görögországi látogatása végén
Hirdetés

Amikor felsétált a lépcsőn a Rómába tartó repülőgépre, a Szentatya egy kisebb széllökéstől pillanatra láthatóan kibillent az egyensúlyából, de a személyzet egyik tagja segített neki a fedélzetre lépnie.

A repülőgépen a pápa újságíróknak elmondta, hogy tervei szerint a közeljövőben találkozik Kirill orosz ortodox pátriárkával. A katolikus egyházfő ezzel kapcsolatban közölte: a jövő héten a Vatikánba látogat Ilarion metropolita, a moszkvai patriarkátus egyházközi külügyeinek irányítója, hogy egyeztessenek a következő találkozóról. „Kész vagyok elmenni Moszkvába vagy bárhova, mert ahhoz, hogy egy testvérrel beszélhessek, nincs szükség protokollra” – fogalmazott Ferenc pápa, aki 2016-ban a kubai főváros, Havanna repülőterén már találkozót tartott Kirill pátriárkával. Az az első alkalom, hogy az 1054. évi nagy egyházszakadás óta az orosz ortodox egyház feje és a római pápa találkozott egymással.

Kérdezték őt az újságírók az Európai Unió egyik biztosának arról a tervezetéről, miszerint betiltani javasolta volna egyes nevek, szavak, kifejezések használatát, köztük a „karácsony” kifejezését is. „Ez anakronizmus A történelemben már annyi diktatúra próbált így cselekedni… Napóleon, a náci diktatúra, a kommunistáké” – fogalmazott a pápa, majd hangsúlyozta, hogy „ez a történelemben soha nem működött”.

Ferenc pápa leszögezte: szükséges, hogy az Európai Unió visszatérjen az alapító atyák elképzeléseihez, az egység és a nagyszerűség elveihez, és figyeljen arra, hogy ne lépjen az ideológiai gyarmatosítás útjára. „Mert mindez megoszthatja az országokat és bukásra ítéli az Európai Uniót” – tette hozzá. Hangsúlyozta továbbá, hogy „az EU-nak tiszteletben kell tartania egy adott ország belső struktúráját, sokszínűségét, és nem szabad uniformizálnia”.

Korábban írtuk

„Minden országnak megvannak a sajátosságai, a szuverenitása, s mindez olyan egységben, amelyben tiszteletben kell tartani az egyediséget” – fogalmazott Ferenc pápa. Az ötnapos ciprusi és görögországi látogatás során Őszentsége találkozott helyi egyházi vezetőkkel és hívők községeivel, köztük fiatalokkal is. Elsősorban a fiatalokat bíztatta, hogy maradjanak állhatatosak a hitükben, kétségeik ellenére is, és álljanak ellen az anyagi vágyak kísértéseinek.

A pápa felidézte a diákoknak Homérosz Odüsszeia című epikus költeményét és az abban szereplő szirének kísértéseit, akik „dalaikkal elvarázsolták a hajósokat, akik emiatt szikláknak ütköztek”. „A mai szirének is el akarnak varázsolni benneteket csábító és szűnni nem akaró ígéreteikkel, amelyek könnyű élvezeteket ígérnek, a fogyasztás hamis szükségleteit, valamint a testi jólét és a minden áron szórakozás kultuszát hirdetik” – hangsúlyozta a Szentatya. Hozzáfűzte: „ezek mind olyanok, mint a tűzijáték: pillanatra felragyognak, de aztán füstté és köddé válnak a semmiben.”

Látogatása végén Ferenc pápa találkozott egy athéni katolikus iskola diákjaival is, köztük két bevándorlóval, akik közül az egyik egy 18 éves szíriai menekült, aki Aleppó 2014-es bombázása után hagyta el hazáját.