Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco
Hirdetés

„Alázatosan bocsánatért esedezem azokért a gonoszságokért, amelyeket oly sok keresztény követett el az őslakosokkal szemben” – mondta a 85 éves katolikus egyházfő a mára már nagyrészt lebontott Ermineskin bentlakásos iskola helyén a három fő kanadai őslakos csoport, a First Nations, a Métis és az Inuit képviselői előtt.

Ferenc pápa bocsánatot kért azért is, hogy a keresztények támogatták a kor „gyarmati mentalitását”. Hangsúlyozta, hogy komoly vizsgálatokra van szükség az ügyben, és több támogatásra az áldozatoknak és leszármazottaiknak.

„Bocsánatot kérek különösen azért, amiért az egyház és vallási közösségek számos tagja közrejátszott, nem utolsósorban közömbösségével az akkori kormány kulturális pusztításában és erőszakos asszimilációs politikájában, ami aztán bentlakásos iskolák rendszerében csúcsosodott ki” – jelentette ki Ferenc pápa, aki vasárnap érkezett Kanadába „bűnbánati zarándoklatra”.

Kanadában az őslakos népek a lakosság öt százalékát teszik ki. Főleg az inuitokat (eszkimókat) évtizedeken át erőszakos beolvasztásnak tették ki, egyebek mellett az állam által alapított és támogatott, de többségében a katolikus egyház által vezetett bentlakásos iskolák hálózatában – emlékeztettek hírügynökségek.

Korábban írtuk

1881 és 1996 között több mint 150 ezer őslakos gyermeket szakítottak el a családjától, és helyeztek el bentlakásos iskolában. Sok gyermek éhen halt, verték őket és szexuális visszaélés áldozatai voltak egy olyan rendszerben, amelyet a Justin Trudeau miniszterelnök által létrehozott Megbékélési Bizottság „kulturális népirtásnak” nevezett. A több mint 130 ilyen iskolában becslések szerint akár hatezer gyermek is az életét veszíthette. A 2021-ben ezen intézmények közelében feltárt több mint ezerháromszáz sír valósággal sokkolta az országot – írta az AFP.