„Bűnbánó szellemben érkeztem, hogy kifejezzem szívből jövő fájdalmam az igazságtalanságok miatt, amelyeket azon nem kevés katolikus okozott nektek, aki támogatta az ellenetek irányuló igazságtalan és elnyomó politikát” – hangsúlyozta a 85 éves egyházfő kanadai látogatása utolsó állomásán.

Hirdetés

„Barátként érkeztem Kanadába, hogy találkozzam veletek, lássam, halljam és értékelni tudjam, hogyan él ezen ország őslakos közössége” – tette hozzá.

„Merem mondani, ha megengeditek, hogy most bizonyos értelemben a családotok tagjának érzem magam, és ezt nagy megtiszteltetésnek veszem” – fogalmazott Ferenc pápa, aki péntek esti hazautazása előtt még az inuit közösség vezetőivel fog találkozni.

Múlt héten kezdődött kanadai látogatása során a pápa hivatalosan is bocsánatot kért az egyház szerepéért Kanada egykori „romboló” asszimilációs politikájában. Nevezetesen abban, hogy az állam bentlakásos iskolákba kényszerítette az őslakosokat, így akarta beolvasztani őket a keresztény társadalomba, de ezzel felszámolta kultúrájukat, elszakította egymástól a családokat, és egész nemzedékeket sodort a társadalom peremére, máig érezhetően.

Korábban írtuk

Kanadában 1881 és 1996 között több mint 150 ezer őslakos gyermeket szakítottak el a családjától, és helyeztek el bentlakásos iskolában. Sok gyermek éhen halt, verték őket, és szexuális visszaélés áldozatai voltak egy olyan rendszerben, amelyet a Justin Trudeau miniszterelnök által létrehozott Megbékélési Bizottság „kulturális népirtásnak” nevezett.