Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini
Ferenc pápa XVI. Benedek nyugalmazott pápa gyászmiséjének kezdete előtt a vatikáni Szent Péter téren 2023. január 5-én
Hirdetés

A latin nyelvű gyászmisén, amelynek liturgiája néhány kisebb módosítást leszámítva megegyezett a pápai szolgálat ideje alatt elhunyt egyházfők búcsúztatásáéval, Ferenc pápa végső búcsút vett a halottól, és Isten vigasztalását kérte az egyház számára.

A mise végének közeledtével Ferenc szentelt vizet hintett a koporsóra és körbetömjénezte azt, miközben latinul a következőket mondta:

„Irgalmas Atyánk, kegyelmedbe ajánljuk Benedek emeritus pápát, akit Péter utódjává és az egyház pásztorává tettél, és aki igéd félelmet nem ismerő hirdetője, illetve az isteni misztériumok hű szolgálója volt.”

A kórus válaszul a következőt énekelte, ugyancsak latinul:

„a paradicsomba vezessenek be téged az angyalok, érkezésedre siessenek oda az apostolok! Fogadjanak téged a vértanúk, és vigyenek be a szent városba, Jeruzsálembe!”

A gyászmise egyik imája Istenhez szóló könyörgéseket tartalmazott mind XVI. Benedekért, mind Ferenc pápáért.

Visszavitték a koporsót a bazilikába

A római Szent Péter téren tartott nyilvános gyászszertartás után visszavitték XVI. Benedek nyugalmazott pápa koporsóját a Szent Péter székesegyházba, hogy ott a nyilvánosság előtt elzárt ceremónián helyezzék végső nyugalomra a néhai egyházfőt.

XVI. Benedek ciprusfa koporsóját egy tartósító hatású cinkkoporsóba, azt pedig egy újabb fakoporsóba helyezik, majd a bazilika kriptájának azon szerény sírhelyére fektetik, ahol elődei közül a később szentté avatott XXIII. János és II. János Pál pápa is nyugodott átmenetileg.

Mielőtt a koporsó eltűnt a bazilika kapui mögött, Ferenc pápa megáldotta, kezével megérintette és meghajolt előtte. Csókkal illette a koporsót a téren Georg Gänswein érsek, aki évtizedeken át volt a pápa személyi titkára, legfőbb bizalmasa.

Gazdag örökséget hagyott maga után XVI. Benedek

Elismert teológusként méltatja XVI. Benedeket az elhunyt műveinek összefoglalását tartalmazó tekercs (rogitum), amelyet még a temetési szertartás előtt helyeztek el a koporsóban.

A dokumentum kiemeli, hogy XVI. Benedek pápaként, nagy tekintélyű teológusként a hit alapigazságainak terén végzett tanulmányaival gazdag örökséget hagyott maga után.

Korábban írtuk