A Vatikán volt amerikai nagykövetségének munkatársa a denveri székhelyű Catholic News Agency című sajtóorgánumnak megerősítette, hogy Ferenc pápa tudott Theodore McCarrick volt washingtoni érsek szexuális visszaéléseiről.

Fotó: ShutterStock

Carlo Maria Vigano érsek, a Vatikán volt washingtoni nagykövete vasárnap állt elő ezzel a váddal, de bizonyítékokkal nem szolgált. Hétfőn a katolikus világ híreivel foglalkozó Catholic News Agency szerkesztősége kereste meg Jean-Francois Lantheaume-ot, a nunciatúra volt első beosztottját, aki Franciaországban teljesít papi szolgálatot. Ő az információt megerősítette.

A 2016-ban nyugállományba vonult Carlo Maria Vigano érsek korábban – 2011-től öt éven keresztül – a pápai állam nagykövete volt az Egyesült Államokban, és a sajtóhoz eljuttatott közleményében állította, hogy a jelenlegi pápának is tudomása volt a visszaélésekről. Vigano érsek 11 oldalas dokumentumban részletezte, hogy érsekek és püspökök – több mint egy évtizeden keresztül – egyaránt tudtak a múlt hónapban lemondott McCarrick által elkövetett bűncselekményekről, sőt, 2009-ben és 2010-ben az akkori egyházfő, XVI. Benedek pápa büntető intézkedéseket szabott ki Theodore McCarrickre. McCarricknek XVI. Benedek megtiltotta állomáshelye elhagyását, valamint a nyilvánosság előtt mondott beszédeket.

Carlo Maria Vigano szerint Ferenc pápa nem sokkal a megválasztása után, 2013-ban, visszavonta a washingtoni érsekre kirótt szankciókat. „Jóllehet, tudni lehetett, hogy McCarrick kompromittálódott, de a végsőkig védelmezte” – fogalmazott Vigano, aki lemondésra szólította fel a pápát. A katolikus egyházfő a hét végén  közölte: a dokumentumban lévő állítások „magukért beszélnek”, az őt erről kérdező újságírókat pedig arra biztatta, hogy figyelmesen olvassák el a nyilatkozatot és vonják le maguknak a következtetéseket. Vigano érsek számos volt és jelenlegi katolikus egyházi tisztviselőt vádolt meg azzal, hogy eltussolták McCarrick ügyeit.