Fotó: ShutterStock.com/IV. Murat (archív)
Hirdetés

Egyelőre két emberről bizonyosodott be, hogy fertőzött. Csak az egyikük rohingja, aki Mianmarból menekült Bangladesbe, a másik a tábor szomszédságában élő bangladesi. Száznegyvenegy emberen végeztek el tesztet a Kutupalong nevű táborban, amely Cox’s Bazar körzet területén található – közölte Kamal Hoszein, a körzet adminisztratív vezetője.

Banglades déli részén sok százezer rohingja menekült él táborokban, amelyek zsúfoltabbak, mint a világ legsűrűbben lakott városrészei: négyzetkilométerenként 60-90 ezren zsúfolódnak össze. Emiatt hatalmas a veszélye annak, hogy rendkívül gyorsan elszabadul a járvány egy-egy táborban, ha fertőzött kerül be. A Kutupalong táborban csaknem 700 ezer rohingja muszlim menekült él.

Csütörtökig egyik táborban sem volt egyetlen esetről sem tudomásuk a hatóságoknak. A két érintettet elkülönítőbe vitték, de karanténba helyeztek kétezer olyan embert is, aki vélhetően a közelébe került a fertőzötteknek.

Korábban írtuk

A zömmel buddhisták lakta Mianmarból a hadsereg 2017 augusztusa óta csaknem 750 ezer muszlim rohingját űzött el.

A csupán másfél magyarországnyi, de 160 millió lakosú Bangladesben csütörtökig 18 863 bizonyítottan koronavírustól fertőzöttet jegyeztek fel. A járványban eddig 283-an haltak meg. Cox’s Bazar körzet két déli kerületében április óta szigorú kijárási korlátozások vannak érvényben éppen a nagy népsűrűség miatt. Még a segélyszervezetek alkalmazottai sem látogathatják a táborokat, csak a mentők. Az országos kijárási korlátozások egyelőre május 30-áig vannak meghosszabbítva Bangladesben.