Magas részvétel mellett zajlottak Szlovákiában a parlamenti választások, a szavazóknak mintegy 65 százaléka járult az urnákhoz. Sokan már „magyar modellt” emlegettek a választással kapcsolatban, ugyanis a hivatalos urnazárást néhány szavazókörben a viharok által okozott áramszünet miatt nem lehetett megejteni, így a választási eredmények késtek – ahogy Magyarországon az első fordulóban áprilisban, igaz, nálunk nem a természet volt a ludas…

Az első exit poll felmérések szerint a jelenlegi vezető kormánypárt, a Smer kapta a legtöbb – 29 százalék körüli – szavazatot, ám Slota pártja, az SNS elég rosszul szerepelt (mintegy 5-6 százaléknyi szavazatra számíthat), Meciarék pedig valószínűleg nem jutnak be a parlamentbe, így Ficónak nem lesz kivel kormányt alakítani.

Az ellenzéki pártok ezek szerint kényelmes kormánytöbbséget hozhatnak létre. Nagy kérdés, hogy a magyar pártok részt vesznek-e majd ebben a koalícióban – már persze amennyiben a hivatalos eredmények az exit pollt igazolják –, hiszen mindkét magyar szervezet bejuthatott a szlovák törvényhozásba, 6-6 százalék körüli eredménnyel.

Ján Slota a Szlovák Nemzeti Párt elnöke a Markíza tévének kijelentette, hogy sírhatnékja van a szlovák nemzet szerencsétlensége miatt. Slota kijelentette, ha valamelyik magyar párt kormányba kerül a magyaroknak „politikai autonómiájuk” lesz egy éven belül.

Botrányos amatőr videó Ficóról

Botrány a szlovákiai parlamenti választáson. Egy amatőr videofelvétel szerint Robert Fico miniszterelnök utasította feleségét arra, hogy dugja el a táskájában a kormánypárt szavazólapját. Fico nem sokkal később felháborodva tiltakozott, amiért felesége szavazólapja hiányos volt. A szlovák parlamenti választás tétje egyébként az, hogy Fico megtarthatja-e hatalmát. Elemzők szerint a kormányváltásra akkor van esély, ha Fico koalíciós partnerei meggyengülnek.

(felvidek.ma, parameter.sk, MNO, hírTv)