Újabb fejezettel bővült a szlovák média és Robert Fico háborúja. A pozsonyi lapok mind élesebben bírálják a gazdasági válságra adott szlovák kormányzati intézkedéseket. A legmesszebb a SME jobbközép napilap ment, amely gazdasági elemzőket megszólaltatva úgy fogalmazott: „Szlovákia a magyar útra tért”.

Robert Fico miniszterelnök kikérte magának az összehasonlítást. „Szlovákia az euróövezetnél is jobban teljesít néhány százalékkal, míg mi a magyar út? A magyar út az ország hihetetlen eladósítása, amit aztán valakinek mégis meg kell fizetnie. Összességében Szlovákia harminc lóhosszal Magyarország előtt jár, amely a politikai, gazdasági, pénzügyi összeomlás állapotában van” – fogalmazott Fico a Markíza kereskedelmi televízióban.

Robert Fico viszonya nem felhőtlen a szlovák médiával. Az ellenzéki hangok elnémítására hozták meg az unió által is bírált médiatörvényt. Pedig a gazdaság területén Fico érvei erősek. Legutóbb a Volkswagen döntött úgy, hogy a New Small Family fantázianevű új családi autóját Szlovákiában gyártja, mégpedig egy vadonatúj üzemben. A döntésben szerepet játszott, hogy a képzett szlovák munkaerő lényegesen olcsóbb a németnél.

A szlovák nyelvtörvényről egyeztetne Balázs Péter

A szlovák nyelvtörvényről is tárgyalni kíván a magyar külügyminiszter szlovák partnerével. Miroslav Lajčak és Balázs Péter Luxemburgban, az uniós külügyminiszterek tanácskozásának helyszínén találkoznak.

A szlovák parlament április közepén fogadta el első olvasatban a szigorított nyelvtörvényt, amely előbbre helyezi az államnyelvet az anyanyelvnél.

A szlovák külügyminiszter nem sokkal februári beiktatása után azt mondta: a szlovák-magyar kapcsolatok jobbak a látszatnál.

(hírTV)