„Államközi kapcsolataink normálisak, habár jobbak is lehetnének. Ha olyan rossz lenne a viszonyunk, mint ahogy azt a legtöbb média lefesti, akkor magyar partneremmel talán köszönő viszonyban sem lennénk. A valóság ellenben az, hogy informális találkozóink őszinte és konstruktív légkörben zajlanak” – fejtette ki a lapnak Robert Fico, hozzátéve: változatlanul érvényes Gyurcsány Ferenc meghívása a hivatalos szlovákiai látogatásra.

A politikus arra a felvetésre, miért nem hajlandó elhatárolódni Ján Slota magyarellenes megnyilvánulásaitól, azt a választ adta, hogy ő már többször elítélt mindenféle szélsőséges megnyilvánulást, de egyben jelezte: nem őt kellene zargatni olyan kérdésekkel, amelyeket másoknak kellene feltenni, mert ő nem a Szlovák Nemzeti Párt szóvivője, hanem a szlovák kormányelnök.

Általánosságban ugyanakkor azt is kifejtette: nem szabad összekeverni a párttagok megnyilvánulásait a kormányprogrammal. „Az utóbbi dokumentumban szó sincs arról, hogy támadni vagy sértegetni fogjuk a magyarokat. Az ilyen próbálkozás ellen határozottan fellépnék” – mondta Fico, aki szerint az a lényeg, hogy kormánya és a szlovák parlament egyetlen olyan döntést sem hozott, amely rontotta volna a szlovák-magyar kapcsolatokat.

„Szlovákiai bíróságokhoz és a kassai székhelyű alkotmánybírósághoz sem fordult senki olyan panasszal, hogy megsértették kisebbségi jogait. Ha nem ez lenne a tényállás, akkor az általam vezetett pártot, a Smert, nem vették volna vissza az európai szociáldemokraták családjába” – tette hozzá.

A szlovák politikus szükségesnek tartotta megjegyezni, hogy ő is megnevezhetne több olyan magyarországi jelenséget és megnyilvánulást, amely viszont őket aggasztja. Megemlítette a Magyar Gárdát, amelyet támogatnak magyarországi pártok, vagy szemet hunynak tevékenysége felett. Utóbbiak között korábban többször is emlegette a Fideszt és Orbán Viktort.

Ennek kapcsán a Népszabadság kérdésére Fico kifejtette: „Mi (…) tiszteletben tartjuk a határokat, (…) s nem teszünk még kétértelmű megjegyzéseket sem. Ha egyszer Orbán Viktor még kormányfő lesz – amiről kizárólag a magyarországi polgárok döntenek -, akkor remélem, megváltozik a politikai szótára és a magatartása. Mi készek vagyunk a konstruktív párbeszédre vele és a pártjával is, ha politikai realitások ezt megkívánnák.”

(hirado.hu/Népszabadság)