A szűkszavú közlemény szerint pozitív lett a 91 éves egyházi vezető rutinszerűen elvégzett legutóbbi koronavírustesztje. Kórházban van, állapota jelenleg kielégítő. További részletet nem közöltek, kérték a híveket, hogy imádkozzanak a pátriárka egészségéért és gyógyulásáért.

Hirdetés

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy a járvány kezdetén, tavasszal sok egyházi személy kapta el a vírust, főként az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű szárnyához tartozók közül, akik a kormány felhívása ellenére nem szüntették be a szertartásokat. A kijevi Pecserszka Lavrában például több mint százan fertőződtek meg áprilisban, és halálos áldozata is volt a betegségnek, egy időre a főváros vezetése karantén alá helyezte emiatt a templom- és kolostorkomplexumot. Egy másik, a Pocsajivi Lavrában is több szerzetes megbetegedett, és szintén történt haláleset is.

Filaret 1992-ben alapította meg az ukrán ortodox egyház szakadár szárnyát kijevi patriarkátus néven azzal az igénnyel, hogy Ukrajnának önálló, Moszkvától független ortodox egyháza legyen.

A 2018 végén végbement egyházegyesítés során Filaret beleegyezett abba, hogy az új ukrán ortodox egyháznak Jepifanyij metropolita legyen az új vezetője, ő pedig elfogadta a tiszteletbeli pátriárka címet. Az új egyházban a kijevi patriarkátus és az úgynevezett autokefál ortodox egyház egyesült, a moszkvai patriarkátus azonban nem vett részt benne, innentől ez a szárny vált szakadárrá. Később Filaret összekülönbözött Jepifanyijjal, és kijelentette, hogy nem tekinti feloszlatottnak a kijevi patriarkátust az új egyesített ukrán ortodox egyház megalakulásával, amelyet pátriárkaként továbbra is ő vezet.

Korábban írtuk