Fotó: MTI/EPA

Francois Fillon lesz a francia jobboldal jelöltje a jövő évi elnökválasztáson. Az első részeredmények szerint a volt miniszterelnökre az előválasztás vasárnapi második fordulójában részt vett francia állampolgárok 69,5 százaléka adta a voksát – jelentette be Anne Levade, a jobbközép Köztársaságiak választását felügyelő párthatóság elnöke.

Alain Juppé volt külügyminiszter és kormányfő 30,5 százalékkal végzett a második helyen. 
    
A legnagyobb francia ellenzéki párt 10 228 választókörzetben rendezett előválasztást, amelyből eddig 2121-ban számolták össze az eredményeket.
    
Először rendezett minden választó számára nyitott jelöltállító előválasztást a francia jobboldal fél évvel az elnökválasztás előtt, amelynek első fordulóját 2017. április 23-án, a másodikat pedig május 7-én tartják.

 „Gratulálok Francois Fillonnak nagyarányú győzelméhez, az előválasztás jó körülmények között zajlott, és amint arra elköteleztem magam előzetesen, ma este támogatásomról biztosítom Francois Fillont a (jövő évi) elnökválasztáson” – mondta Alain Juppé.
    
Nicolas Sarkozy volt államfő, aki az első fordulóban a harmadik helyen végzett, a Twitteren elsőként gratulált Fillonnak, és a teljes jobboldaltól a győztes támogatását kérte a 2017-es elnökválasztáson.

MTI