Finnország tavaly áprilisban csatlakozott a NATO-hoz, válaszul a vele szomszédos Oroszország ukrajnai háborújára.

Hirdetés

„Örömmel jelenthetem ki, hogy ma minden NATO-tagállam politikai hozzájárulását adta Finnország NATO-integrációjának kulcsfontosságú céljaihoz” – mondta Hakkanen.

Hozzátette, hogy hazája az új NATO-parancsnokságnak ad majd otthont, és szárazföldi erők is jelen lesznek Finnországban.

Hakkanen elmondta, a finn NATO-parancsnokság feladata az lesz, hogy irányítsa a szárazföldi hadműveleteket Észak-Európában és Skandináviában. Nem közölt arról részleteket, hogy hol lesz a parancsnokság főhadiszállása, és arról sem, hány NATO-katona fog Finnországban állomásozni.

Korábban írtuk

„A részletek kidolgozása még folyamatban van” – jelentette ki.

Hozzátette: az új NATO-parancsnoki struktúra értelmében valamennyi északi ország az észak-atlanti védelemre összpontosító, amerikai székhelyű norfolki parancsnoksága alá kerülne, míg az új tagok, Finnország és Svédország a NATO-nak a hollandiai Brunssumban lévő regionális parancsnoksága alá tartoznának, amely a keleti irányra összpontosít.

„E döntések Finnország és Észak-Európa biztonságát is megerősítik, és jelentősen javítják az egész szövetség biztonságát” – jelentette ki a finn védelmi miniszter.