Fotó: MTI/AP/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa
Sanna Marin finn miniszterelnök beszél a Finnország NATO-csatlakozásáról szóló vitán a finn parlament plenáris ülésén Helsinkiben 2022. április 20-án
Hirdetés

Sauli Niinistö elnök és Sanna Marin kormányfő úgy fogalmazott, Finnországnak haladéktalanul be kell adnia tagsági jelentkezését. Reményüket fejezték ki, hogy az ehhez szükséges lépéseket gyorsan, pár napon belül megteszik Helsinkiben.

A hagyományosan semleges Finnországnak 1300 kilométer hosszú közös határa van Oroszországgal, és mindeddig nem fontolgatta, hogy csatlakozna az észak-atlanti szövetséghez. A Krím félsziget Oroszországhoz csatolása, 2014 óta viszont Helsinki fokozatosan erősítette együttműködését a NATO-val, a február végén Ukrajna ellen indított háború pedig határozott irányváltást hozott ebben a kérdésben.

A szintén hagyományosan semleges Svédországgal együtt Finnország az Oroszország által megindított háború kezdete óta egyértelmű hajlandóságot kezdett mutatni arra, hogy fontolóra vegye a NATO-tagságot. Az utóbbi hónapokban a finn közvélemény érezhetően támogatni kezdte a csatlakozás ötletét, és a legutóbbi felmérés már a NATO-tagság 76 százalékos támogatottságát jelezte, és csak 12 százalék utasította el a jelentkezést. Az ukrajnai háború előtti években az ország esetleges NATO-tagságát csak a finnek nagyjából 25 százaléka pártolta.

A balti országok örömmel fogadták a finn vezetés csütörtöki bejelentését. A finn csatlakozással „a NATO erősebb lesz, a balti országok nagyobb biztonságban lesznek” – jelentette ki Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter.

Mette Frederiksen dán kormányfő a Twitteren azt írta, a finn csatlakozás erősítené a NATO-t és a közös biztonságot. Hozzátette: Dánia mindent megtesz majd annak érdekében, hogy minél gyorsabban lezárják a csatlakozási folyamatot.

Svédországban a kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt vasárnap ismerteti álláspontját azzal kapcsolatban, hogy az ország beadja-e csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár korábban azt mondta, van rá lehetőség, hogy Finnországot és Svédországot „elég gyorsan” beléptessék a szövetségbe.

A katonai szövetség bővítését kelet felé Vlagyimir Putyin orosz elnök fenyegetésnek tekinti. Március közepén az orosz külügyminisztérium jelezte, hogy „súlyos katonai és politikai következményei lesznek” annak, ha Finnország és Svédország csatlakozik a NATO-hoz.

Korábban írtuk