Ennek értelmében szeptember 19-től azoknak az országoknak az állampolgárai, amelyekben két hét alatt legfeljebb 25 újabb fertőzöttet jelentenek átlagosan 100 ezer főre, beléphetnek Finnországba kéthetes elkülönítés nélkül. A felső határ jelenleg nyolc eset 100 ezer lakosra.

Hirdetés

Ha fertőzöttségi rátájuk az újabb felső korlát alatt marad, Izland, Norvégia, Lengyelország, Svédország, Németország és Ciprus állampolgárai beléphetnek Finnországba anélkül, hogy két hétig el kellene különíteniük magukat. Az EU-tagállamaiból és a schengeni övezet országaiból érkező turisták akkor is beléphetnek Finnország területére elkülönítés vagy koronavírusteszt nélkül, ha hazájukban két hét alatt több mint 25 újabb esetet jelentenek 100 ezer lakosra vetítve, amennyiben ott-tartózkodásuk legfeljebb 72 óráig tart. Finnország mindeközben korlátozásokat vezet be egyebek között Franciaországgal, Olaszországgal, Belgiummal, Spanyolországgal, Ausztriával, Görögországgal és Magyarországgal kapcsolatban.

Maria Ohisalo finn belügy- és Timo Harakka közlekedési miniszter közölte: a szomszédos Svédországból érkező turisták előtti nyitás a finn gazdaság, közlekedés és turizmus szempontjából fontos.

Az Észtországból, Litvániából, Lettországból és Szlovákiából érkezők szintén mentesülnek az elkülönítés alól a jelenlegi fertőzöttségi ráták alapján.

Korábban írtuk

A magasabb fertőzöttségi rátával rendelkező országból érkező turista a repülőtéren vagy egyéb kikötőben kérhet önként koronavírustesztet vagy elkülöníttetheti magát egy orvos által – közölte a kormány. Az ezekből az országokból érkező finn állampolgárok elkerülhetik az önkéntes karantént, amennyiben hazaérkezésükkor koronavírustesztet végeztetnek el magukon, és 72 órán belül ismét teszteltetik magukat.

Finnország július közepétől enyhített az utazási korlátozásokon számos európai országgal szemben.