Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh (illusztráció)
Hirdetés

A földmozgást Libanon több pontján is érezni lehetett, Tripoli kikötővárosában az emberek pánikszerűen az utcákra menekültek. Egyelőre azonban nincsenek értesülések sem áldozatokról, sem károkról.

A SANA szíriai hírügynökség 4,3-as erősségű földmozgásról jelentett, amelynek fészke 30 kilométeres mélységben volt an-Nabek városától északnyugatra.

Szíriában hatósági közlések szerint 298 ezer embernek kellett elhagynia otthonát a hétfő hajnali pusztító földrengések nyomán. A kormány 180 menedékhelyet nyitott meg a rászorulóknak. Az adatok csak a kormányerők ellenőrzése alatt lévő térségekre vonatkoznak, a felkelők uralta régiókban nem ismert, hogy hány ember maradt fedél nélkül a fagypont körüli hidegben.

Időközben az Európai Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint újabb, 5,4-es erősségű földrengésről jelentett Törökországban, a 31 ezer lakosú Bilanik városától 33 kilométerre délnyugatra 60 kilométeres mélységben.

Korábban írtuk

Hétfőn több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a tizenkétezret.