Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Folyamatos párbeszédről állapodtak meg szombati kolozsvári tanácskozásukon az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Mezei János MPP-elnök, és Szilágyi Zsolt EMNP-elnök kolozsvári megbeszélésére azt követően került sor, hogy az MPP két héttel ezelőtt rendkívüli kongresszuson új vezetést választott. A kongresszus megszakította a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti frakciójában politizáló Biró Zsolt elnöki mandátumát, és összeférhetetlenné tette az RMDSZ színeiben való politizálást a pártelnöki tisztséggel. 

Az EMNP közleménye szerint a tanácskozás résztvevői áttekintették az elmúlt időszak főbb politikai-közéleti eseményeit, külön figyelmet fordítva az erdélyi magyar politikai történésekre, valamint az EMNP és az MPP eddigi kapcsolatára. A két párt vezetői megállapították: szükség van a folyamatos kommunikációra a két párt között, és megegyeztek a megkezdett párbeszéd folytatásáról.

A tárgyalás végén Szilágyi Zsolt elmondta: a rendszeres kommunikációnak csak pozitív hozadékai lehetnek. „Maximális nyitottsággal fogadtuk az MPP vezetőit, s úgy gondolom, az esetleges múltbéli sérelmeken túllépve, a közös munka és együttműködés lehetőségeit kell megtalálnunk” – idézte az EMNP elnökét a közlemény.

Mezei János az MTI-nek elmondta: elnökké választása után az RMDSZ-szel és az EMNP-vel is felvette a kapcsolatot, és tárgyalást kezdeményezett. Az RMDSZ elnökével a hét közepén állapodtak meg az együttműködés folytatásáról. „A mai tanácskozás konklúziója az volt, hogy van nyitottság, és lehet közös fellépést tervezni” – fogalmazott.

Az MPP elnöke nem vitatta, hogy pártja korábban sérelmi politikát folytatott az EMNP viszonylatában. „Az új elnökség úgy gondolja, hogy félre kell tenni a sérelmeket, és a magyar ügyet szem előtt tartva kell közös célokat megfogalmazni” – nyilatkozott Mezei János. 

Az MPP az RMDSZ-szel együttműködve két képviselőt juttatott a szövetség listáin a román parlament alsóházába. A párt helyi szervezetei ugyanakkor az EMNP-vel is együttműködtek. Utóbbi eredményeként választottak 2016-ban MPP-s polgármestert Székelyudvarhely és Szentegyháza élére.