Fotó: ShutterStock/Alexandros Michailidis
Hirdetés

Az Európai Bizottságnak, az Európai Unió Tanácsa portugál elnökségének és az Európai Tanács elnökének címezett levelet Belgium, Dánia, Németország, Észtország, Írország, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Ciprus, Lettország, Luxemburg, Málta, Hollandia, Finnország, Svédország és Ausztria állam- vagy kormányfője írta alá.

Kiemelték: a levél megírását az alapjogokkal szembeni fenyegetések, különösen a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetés tilalmát kimondó elv csorbulása miatt tartották fontosnak. Emlékeztettek: a „közös alapvető értékeinkhez való kötődést és azok betartását uniós szerződések rögzítik”. Megfogadták: folytatják az LMBT-közösséget célzó diszkrimináció elleni harcot, és megerősítik az alapvető jogok védelmét.

„A tisztelet és az elfogadás az európai projekt középpontjában áll. Elkötelezettek vagyunk az ezen értékek védelmét célzó erőfeszítések folytatása mellett, biztosítva, hogy a jövő európai generációi az egyenlőség és a tisztelet légkörében nőjenek fel” – fogalmaztak.

A csütörtökön kezdődött EU-csúcstalálkozót megelőzően, António Guterres ENSZ-főtitkárral tartott közös sajtótájékoztatóján David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke – a szexuális neveléssel foglalkozó magyar törvénnyel kapcsolatban feltett újságírói kérdésre válaszolva – kijelentette: az uniós intézmények elkötelezettek a jogállamiság tiszteletben tartása mellett. Itt az idő, hogy olyan tagállamok esetében, ahol megsértik a jogállamiságot, az unió alkalmazza a január elseje óta érvényes jogállamisági feltételrendszerről szóló rendeletet, melynek értelmében kötelezettségszegés esetén az EU felfüggesztheti az uniós pénzek kifizetését. Sassoli emlékeztetett: az EP kész jogi eljárást indítani az Európai Bizottság ellen, ha a brüsszeli végrehajtó testület tovább késlekedik az uniós költségvetés védelmére létrehozott jogállamisági feltételrendszer alkalmazásával.

Korábban írtuk

A múlt héten elfogadott pedofilellenes magyar törvényre vonatkozó kérdésre válaszolva az uniós csúcstalálkozóra érkező tagállami vezetők között Emmanuel Macron francia elnök kijelentette: a magyar szabályozás nincs összhangban az európai értékekkel.

Véleménye szerint eljött az ideje egy „őszinte és határozott” megbeszélésnek Európa alapértékeiről. Azokról az értékekről, melyek – szavai szerint – Európa alapkövét jelentve minden ember méltóságát és diszkriminációtól való mentességét biztosítják. Kiemelte: noha tiszteletben tartja Magyarország önállóságát, a „törvény nem felel meg az értékeinknek és annak, amit Európa jelent”. Macron reményét fejezte ki, hogy a tagállami vezetők megbeszélése arra készteti majd Orbán Viktort, hogy maga módosítsa a törvény szövegét. Hozzátette: azt várja az európai intézményektől, hogy „mindannyiunk nevében és elveink védelmében” tegyék meg a megfelelő jogi lépéseket Magyarországgal szemben.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök egy újságírói kérdésre adott személyes hangú válaszában azt mondta: a legnehezebb dolog volt számára elfogadni saját homoszexualitását, és az, hogyan mondja el azt szüleinek.
„Azt hallani, hogy ez azért van, mert talán fiatalabb koromban néztem valamit a televízióban, elfogadhatatlan. Ahogy elfogadhatatlan a pedofília, a pornográfia és a homoszexualitás összevegyítése is. Az EU alapvető értéke, hogy képesek vagyunk különbözőek lenni” – fogalmazott Bettel.

Marc Rutte holland miniszterelnök kijelentette: Magyarországnak „hatályon kívül kell helyeznie” az LMBT-közösséget megbélyegző törvényét, és tiszteletben kell tartania az EU-szerződések vonatkozó cikkében rögzített alapvető emberi jogokat. Ezek nem képezik vita tárgyát, ellenkező esetben „távozni kell” – mondta. Ugyanakkor hozzátette: szívesebben látná, ha Magyarország önként vonná vissza az ellentmondásos törvény, ez az országot az EU-ban tartaná. Ha azonban ez nem következne be, „nincs itt a helye” – mondta Rutte azzal érvelve, hogy a magyar törvény „súlyosan ellentmond azoknak az értékeknek, amelyeken Európa alapszik”. Ha az EU most nem cselekszik, megszűnik az értékek uniója lenni és puszta kereskedelmi unióvá válik – tette hozzá a holland miniszterelnök.

Alexander De Croo belga miniszterelnök hangsúlyozta: Európa szabályokkal rendelkező „klub”, ahol az országok nem kaphatnak pénzt, ha figyelmen kívül hagyják a szabályokat. „Világosan kell fogalmaznunk, a törvénnyel a magyar kormány túl messzire ment” – fogalmazott a belga miniszterelnök.

Micheál Martin ír miniszterelnök a csúcstalálkozóra érkezve kijelentette: „úgy érezzük, hogy a magyar hatóságok túllépnek az Európai Unió alapvető értékén a fiatalokkal és az LMBT-közösséggel kapcsolatban hozott intézkedések tekintetében”. Véleménye szerint alapvető fontosságú, hogy az Európai Unió megerősítse vonatkozó álláspontját, és támogassa az LMBT-közösséget, valamint a sokféleséget és a befogadást.