Folytatja a lengyel szejmben az ülősztrájkot, és nem tárgyal a többi parlamenti tömörülés által kötött kompromisszumos megoldásról a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) – jelentette be kedden Grzegorz Schetyna pártelnök.

A PO, valamint a szintén ellenzéki Modern (Nowoczesna) párt képviselői december 16-a óta vannak jelen – folyamatosan váltva egymást – a szejm üléstermében. Az egyik PO-képviselőnek az aznapi ülésről történt kitiltása, valamint a parlamenti tudósításokat korlátozó – azóta felfüggesztett – új szabályozás miatt indított ülősztrájk fő követelménye jelenleg az, hogy az alsóház újból tárgyalja meg az idei költségvetést és szavazzon róla. 
    
Az erről szóló végszavazást a házelnöki szék és a szejm pódiumának blokádja miatt nem az ülésteremben, hanem az alsóház oszlopos termében bonyolították le.
    
A Modern hétfőn a többi párttal kötött előzetes megállapodás alapján felhagyott a szejm pódiumának blokádjával, de az ülősztrájk végső befejezését a PO-val is kötendő végleges megegyezéstől tette függővé. A parlamenti pártok vezetői kedd délután ülnek újból tárgyalóasztalhoz, a PO azonban az egyeztetésen nem vesz részt.
    
Schetyna hétfő déli sajtóértekezletén Marek Kuchcinski házelnököt nevezte a válság fő felelősének, s elmondta: a megoldásról csak vele, illetve Andrzej Duda államfővel hajlandó tárgyalni. A Stanislaw Karczewski szenátusi elnök kezdeményezésére a parlamenti pártok elnökei által folytatott hétfői és keddi egyeztetés formátumát ezért nem tartja megfelelőnek. 
    
A PO elnöke elmondta továbbá: ha nem tűzik a szejm következő, szerdán kezdődő ülésének napirendjére a költségvetési törvény újratárgyalását, pártja folytatja az ülősztrájkot. Ezt az oszlopos teremre is kiterjeszti, amennyiben a házelnök újból ott hívná össze a képviselőket – közölte Schetyna.
    
Az abszolút parlamenti többséggel rendelkező, kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt szerint kizárt a december 16-i szavazás megismétlése, mivel ezt a szavazási előírásoknak megfelelően bonyolították le. A parlamenti vita áthelyezésével a PiS szerint az alsóház elnöke törvényes kötelességének tett eleget, az új helyszínről pedig az összes képviselőt értesítették.
    
A PiS, valamint a három ellenzéki parlamenti tömörülés által hétfőn előzetesen kötött megállapodás szerint a szejm szerdán az ülésteremben tárgyal. A költségvetési törvényre vonatkozó ellenzéki módosító javaslatokat pedig az aznap szintén ülésező felsőház tűzné napirendjére, majd az alsóházba irányítaná vissza. Így azok a képviselők is tárgyalhatnak a jogszabályról, akik a december 16-án kezdett ülősztrájk miatt kimaradtak az aznapi vitából.

(MTI)