Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Az Európai Bíróság szerint nem állnak összhangban a közösségi joggal a lengyel bírák nyugdíjazására vonatkozó, 2017-ben elfogadott, tavaly áprilisban módosított szabályok.

Morawiecki – akárcsak kedden a lengyel külügyi tárca – azt hangsúlyozta, hogy az uniós ítélet egy meghaladott állapotra vonatkozik, a vitatott lengyel törvényen már tavaly módosítottak.

„Alaposan elemezni fogjuk a bírósági döntést, valamint ennek lehetséges következményeit” – közölte a miniszterelnök.

Aláhúzta: a lengyel bírósági rendszer továbbá is „nagyon alapos reformra” szorul. Ezzel azokra a változásokra utalhatott, amelyekkel hatékonyabbá tennék a lengyel igazságügyet, például lerövidítenék az akár évekig húzódó bírósági eljárásokat, és kiküszöbölnék az ítéletek végrehajtásának hiányosságait.

Elmondta: Lengyelország úgy fogja folytatni a bírósági reformot, „hogy érthető legyen az uniós partnerek számára”, de mindenekelőtt úgy, hogy a lengyel bíróságok „végre hatékonyan működjenek, hiszen az állampolgárok nagyon várnak erre”.

Az Európai Bíróság által kifogásolt, 2018. évi módosítás előtt érvényes lengyel jogszabály a nők esetében 60, a férfiaknál pedig 65 évre szállította le a korábban egységesen 67 éves nyugdíjkorhatárt a rendes bíróságok bírái, az ügyészek és a legfelsőbb bíróság tagjai körében.

A törvény tavalyi módosítása alapján visszatérhettek munkahelyükre többek között a legfelsőbb bíróságnak a korábban nyugalmazott tagjai. Az újonnan beiktatott bírák esetében viszont a nyugdíjkorhatár 65 év, és hosszabbítás egyáltalán nem lehetséges.

A 2017-es jogszabály miatt az Európai Bíróságnál keresetet benyújtó Európai Bizottság (EB) szerint az nem jelent megoldást az általa felvetett valamennyi problémára, hogy tavaly módosították a vitatott törvényt. A keddi ítélet után az EB ellenőrizheti az Európai Bíróság döntésének lengyelországi végrehajtását.

Az EB az utóbbi években több intézkedést hozott a lengyel igazságügyi reform miatt, a kedden lezárult kötelezettségszegési eljáráson kívül elindította egyebek között az uniós alaptörvény 7. cikke szerinti jogállamisági eljárást is.