A szenátori mandátumokért vívott harcban is szoros eredmény született: a Demokrata Liberális Párt most 34,67 százalékot, a szociáldemokrata-konzervatív pártszövetség pedig 33,36 százalékot tudhat magáénak. Markó Béla, az RMDSZ elnöke azt mondta az MR-Kossuth Rádiónak, mindhárom nagy román párt jelezte, hogy szívesen látná a magyar pártot a kormányban. Szerinte a jelenlegi helyzetben olyan koalícióra lenne szükség, amelynek stabil többsége van a bukaresti parlamentben, ehhez pedig szükség van az RMDSZ-re.

Az RMDSZ továbbra is erős és megbízható erő marad Romániában – nyilatkozta a párt elnöke. Markó Béla a parlamenti választások előzetes eredményei alapján kiemelte: az RMDSZ támogatása töretlen a romániai magyarok körében. A pártelnök szerint a magyarság érdeke, hogy az RMDSZ tagja legyen a következő bukaresti kormánynak is, és erre van esély. Tőkés László viszont úgy látja, hogy az RMDSZ túlnyerte magát. A református püspök, aki független képviselő az Európa Parlamentben, úgy véli, szűkült az RMDSZ mozgástere, mert nincs szükség a pártra a kormányalakításhoz Bukarestben.

„Mindhárom párt, amely rajtunk kívül ott lesz a román parlamentben, jelezte, hogy ott látnák az RMDSZ-t egy kormánykoalícióban – mondta Markó Béla, a romániai magyar párt elnöke. – Most egy nagyobb, megnyugtatóbb, 60-70 százalékos többségre lenne szükség. Ehhez viszont így is, úgy is akár a mérleg nyelve vagyunk, akár nem, szükség lesz az RMDSZ-re. Amúgy is azt gondolom, hogy a romániai belső stabilitás szempontjából is érdek az, hogy legyen román-magyar politikai együttműködés a kormányzat szintjén is.”

Markó hozzátette, hogy az RMDSZ szeretné folytatni a kormányzati munkát, de nem minden áron, hanem csak megfelelő feltételekkel. Például az RMDSZ szerint a következő években decentralizációs folyamatnak kell végbemennie a közigazgatásban, tehát több, Bukarestben lévő hatáskörnek, költségvetési összegnek a helyi közösségekhez kell kerülniük. Másrészt komoly infrastrukturális fejlesztési stratégiára van szükség, elsősorban Erdélyben, valamint tovább kell bővíteni a kisebbségi jogokat.

A parlamenti választáson való részvétel alacsony volt, a szavazó polgárok alig 40 százaléka voksolt. Ha sikerült volna több magyart rábírni a szavazásra, akkor feltehetően a hét százalékos eredménynél még jobb eredményt érhetett volna el az RMDSZ. De Markó Béla úgy látja, köszönettel tartoznak a magyar választóknak, mert arányosan többen mentek el, mint a románok, ezért sikerült a hét százalékot elérni. „Az előző választásokon, 2004-ben, az RMDSZ 6,2 százalékot kapott. Vagyis a magyarok most azért valamivel jobban megmozdultak, mint a románok. És ez nagyon jó. Az más kérdés, hogy Romániában általában nem volt nagy a részvétel, mivel nem vált be az a jóslás, hogy a választási rendszer megváltoztatása és ez a kissé felemás egyéni választókerületes módszer ez majd megmozdítja a választókat.”

Négypárti lesz tehát a parlament mindkét háza, és ami a magyarság szempontjából fontos: nem jutott be a magyarellenességéről ismert Nagy-Románia Párt.

(MR)