„Nem arról van szó, hogy francia leszek, ha jól tudom, francia vagyok. Anyám Franciaországban született, az ő anyja teljesen francia volt, akárcsak a nagyapja” – fejtette ki az RTL rádióban franciául Stanley Johnson.

Hirdetés

„Számomra ez annyit jelent, hogy csak azt kérem, ami vagyok” – mondta a 80 éves Stanley Johnson, akinek a fia 2019 júliusa óta miniszterelnökként irányítja az Egyesült Királyság kilépését az unióból.

Stanley Johnson volt az egyik első brüsszeli brit tisztségviselő, az Európai Parlament tagja. A brit EU-tagságról szóló 2016-os népszavazás idejéig Brexit-ellenes volt, de aztán hátat fordított régi elveinek.

„Mindig is európai leszek, ez biztos. Nem mondhatják az angoloknak, hogy ‘maguk nem európaiak’. Európa mindig is több lesz, mint a közös piac, több, mint az Európai Unió” – érvelt most.

Korábban írtuk

Lánya, Rachel Johnson is utalt arra, hogy kérelmezi a francia állampolgárságot.

„Ez jó hír, francia is lehetek” – jelentette ki.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Távozásának napján tizenegy hónapos átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. A megállapodást szinte az utolsó pillanatban sikerült elérniük a feleknek.