Valérie Pécresse, a jobbközép Köztársaságiak elnökjelöltje a párizsi kampányközpontjában tartott sajtóértekezleten 2022. január 8-án. MTI/AP/Adrienne Surprenant
Hirdetés

Valérie Pécresse, a hivatalban lévő Emmanuel Macron államfő legfőbb kihívójának számít az áprilisi elnökválasztáson.

„Nincs Európa határok nélkül, és a határok kérdése kulcsfontosságú Európa hatalmának kiépítése szempontjából” – jelentette ki a francia politikus az athéni Akropolisz lábánál, kétnapos görögországi látogatása kezdőnapján.

„Egyáltalán nem Európa-erődről beszélünk, de nem is a bevásárlóközpont Európáról. Belépési pontokat építettünk ki, és ez azt jelenti, hogy vannak ajtók, amelyeken át kell menni a belépéshez, és számomra ez az európai modell” – mondta. Rávilágított, hogy „ez olyan modell, hogy ha be akarunk lépni valakinek a házába, akkor előbb kopogtatunk az ajtón, és engedélyt kérünk erre”.

„Ez nem olyan modell, ahol minden nyitva áll mindenki előtt” – szögezte le a politikus.

Korábban írtuk

Valérie Pécresse egyben nagyra méltatta az athéni vezetés bevándorlási politikáját, és példaértékűnek nevezte határvédelmi erőfeszítéseit, megjegyezve, hogy drámaian csökkent a Görögországba érkező illegális bevándorlók száma.

„Úgy döntöttek, hogy egyszerre lesznek megingathatatlanok és emberségesek” – állapította meg a francia politikus.

Valérie Pécresse-t a nap folyamán fogadta Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök. Az elnökjelölt szombaton Számosz szigetére utazik tovább, ahol egy befogadóközpontot tekint meg, amelyben a török partok felől érkező migránsokat szállásolnak el.

Görögország szeptemberben nyitotta meg a számoszi tábort, a hivatalosan „ellenőrzött hozzáférésű, zárt központnak” nevezett létesítményt, amely részben uniós forrásból épült meg. Mintegy öt kilométerre fekszik az egykori ideiglenes befogadóközponttól és a sziget településeitől, és magas szögesdrótkerítés veszi körül.