„Aggódom a június közepén elfogadott magyar törvény miatt, amelyről népszavazás lesz, amely viszont nem egészen erről a törvényről szól” – mondta a politikus a szlovéniai Brdo várában uniós kollégáival folytatott informális találkozóra érkezve.

Hirdetés

Úgy vélekedett, hogy az uniós partnerek által is bírált törvényről szóló népszavazás „hangszerelése” és a dolgok összemosása „káros és problematikus az Európai Unión belül”.

A szlovéniai találkozó egyik vitatémája, hogy az EU mennyire ellenálló a kihívásokkal és válságokkal szemben, és erre utalva Clément Beaune kijelentette: „Az ellenálló képesség azt jelenti, hogy meg tudjuk védeni közösen értékeinket, amelyeket néha az EU-n belül is támadnak. Semmit sem szabad feladnunk ezekben a kérdésekben.”

Bírálta a népszavazás tervét Brdóban Karoline Edtstadler osztrák Európa-ügyi miniszter is. „Nem lehetséges, hogy a XXI. században olyan törvényt hozzanak, amely nem fér össze az EU alapelveivel, amely ellentmond az egyenlőség elvének” – fogalmazott.

Korábban írtuk

Elismerte, hogy a népszavazás megtartása nemzeti hatáskörbe tartozik, ez azonban – hangsúlyozta – nem jelent változást abban, hogy a vitatott jogszabályról már megszületett a döntés.

Kijelentette azt is, hogy meghatározónak tartja, mi lesz az eredménye az Európai Bizottság e témába vágó kötelezettségszegési eljárásának, továbbá azt is, a magyar kormány hogyan reagál majd arra.