Fotó: shutterstock.com (illusztráció)
Hirdetés

Az egymillión felül további 300 ezer eurót biztosít a kulturális minisztérium a művészeti iskolákba érkező ukrán és orosz diákok számára – olvasható a közleményben.

A támogatott ukrán és orosz alkotókat három hónapon át családjukkal együtt művészeti rezidenciákon szállásolják el, és oroszul és ukránul segítik a francia hatóságok az eligazodásban.

Az alapból az alkotói folyamatot és a művészeti tevékenységet kívánja támogatni a francia állam, például kutatói ösztöndíjakkal vagy előadások bemutatásának támogatásával.

Roselyne Bachelot francia kulturális miniszter már korábban jelezte, hogy Franciaország, ahova eddig mintegy 10 ezer ukrán menekült érkezett a háború február 24-i kitörése óta, az emigrációba kényszerülő orosz művészeket is támogatja.

Korábban írtuk

A tárcavezető azt is jelezte: megkérte a francia állami intézményeket, hogy mondjanak le vagy halasszanak el minden olyan eseményt, amely az orosz hivatalos kulturális intézmények és olyan művészek közreműködésével készült, akik hosszú ideje nyilvánosan és egyértelműen Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszere mellett foglalnak állást.