A három legnagyobb francia energiatermelő vállalat vezetői szerint Oroszország és Európa szankciós háborúja miatt a franciáknak haladéktalanul vissza kell fogniuk energiafogyasztásukat, különben kiszolgáltatott helyzetbe hozzák az országot.

Hirdetés

Catherine MacGregor az Engie, Jean-Bernard Lévy az EDF és Patrick Pouyanné a TotalEnergies áramszolgáltatók vezetői közös közleményükben kiemelték, hogy a növekvő energiaárak fenyegetik Franciaország „társadalmi és politikai egységét”. Hozzátették, hogy ha még most nyáron cselekedni tudnak, az lehetőséget nyújt felkészülni a közelgő télre különös tekintettel a gáztartalékok megőrzésére.

„Ezért tudatosságra, illetve kollektív és egyéni fellépésre buzdítunk, hogy mindenki – minden egyéni felhasználó és vállalat – változtassa meg viselkedését és haladéktalanul korlátozza energia, áram, gáz és kőolajszármazékok fogyasztását” – olvasható a felhívásban.

A vállalatvezetők hangsúlyozták: az erőfeszítéseknek azonnaliaknak, kollektívaknak és tömegeseknek kell lenniük. „Minden gesztus számít” – tették hozzá. Majd azt is hangsúlyozták, hogy „európai szinten kell cselekedni” és „szolidárisnak kell lenni”.

Korábban írtuk

A közös nyilatkozat nem sokkal azt követően született, hogy Moszkva drámai mértékben csökkentette gázszállításait egyes európai országoknak, míg másokat teljesen elvágott az energiahordozótól, válaszul a nyugati szankciókra.

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn arról számolt be amerikai hivatali partnerének, Joe Bidennek – a legerősebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport bajorországi találkozójának margóján –, hogy Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek jelenleg csak elenyésző mértékben tudja növelni olajtermelését.

„Telefonáltam MbZ-vel” – mondta Macron Mohamed bin Zájid Ál Nahajan sejkre, az emírségek vezetőjére utalva.

„Két dolgot mondott nekem. A termelés maximumán vagyok. Legalább is ezt állítja. Aztán azt mondta, hogy a szaúdiak napi 150 ezer hordóval tudják növelni a termelést. Talán kicsivel nagyobb mértékben, de hat hónapig nem lesznek nagyobb kapacitásaik” – ismertette Bidennel beszélgetése tartalmát a francia elnök.

A Bajorország tartományi Elmau kastélyszállóban tartott megbeszélések egyik központi kérdése volt, hogy miként lehetne pótolni az Oroszországból érkező gáz- és kőolajszállítmányokat. Hírügynökségek felidézték, hogy jelenleg Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) vezető termelői az egyedüli országok, amelyek még szabad kapacitásokkal rendelkeznek és hozzá tudnának járulni a globális szállítások növeléséhez. Az Európai Unió a kieső napi kétmillió hordó orosz nyersolaj és napi kétmillió hordó finomított kőolajtermék pótlásának lehetséges forrásait keresi.