A világhírű filozófus, Francis Fukuyama egy, az Internationale Politik und Gesellschaftnak adott interjújában mondott véleményt a magyar miniszterelnök migránspolitikájáról.
 

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A „történelem végéről” beszélve – és saját korábbi könyvére utalva – a filozófus azt mondta, annak ellenére, hogy „populisták” vezetik Magyarországot és Lengyelországot, még mindig számtalan liberális demokrácia létezik, és egyelőre nem világos, „a magyar típusú illiberális demokrácia jelenti-e majd a történelem végét”, vagy a „putyini modell” válik univerzálissá.

Szerinte a közös deviza és a migránskrízis egyaránt hozzájárultak az Európai Unióban jelenleg tapasztalható válsághoz. Azt mondta, nem szívesen vallja be, de a határzárral kapcsolatban a magyar miniszterelnöknek van igaza.

„A schengeni övezetet képtelenség fenntartani a külső határok védelme nélkül” – magyarázta. Hozzátette, hogy a migránsválság komoly feszültséget okoz Európában és végeredményben a „populistákat” segíti.

Francis Fukuyama interjúja azért érdekes, mert a filozófus egy 1992-ben megjelent könyvében azt vetítette elő, hogy a liberális demokráciák és a szabadpiacon alapuló kapitalizmus világméretű térhódítása arra mutathatnak, hogy elértünk az emberiség szociokulturális evolúciójának végére, és ez lehet a kormányzás legvégső formája. Ezt egy három évvel később kiadott művében azzal finomította, hogy elismerte: a kultúrát nem lehetséges teljes egészében elválasztani a gazdaságtól.