Fotó: shutterstock.com (illusztráció)
Hirdetés

Segítsetek, hogy ne kelljen visszatérnünk Tunéziába! – állt az egyik transzparensen.

A tunéziai állampolgároknak alig van esélye, hogy politikai menedékjogot kapjanak Európában, mert Tunézia demokrácia. Azonban a gazdasági helyzet miatt sokan kísérlik meg a lehetetlent.

Az ANSA szerint idén jóval több migráns érkezett önállóan Olaszországba, mint NGO-k hajóinak fedélzetén. Lampedusa mellett Szicília, Szardínia és a calabriai partok is kedvelt célpontjaik közé tartoznak.

Az olasz belügyminisztérium összesítése alapján idén eddig 6342 migráns érkezett Olaszországba, 2017-ben még 102 954 volt a számuk. Azonban újra egyre többen vágnak neki a Földközi-tenger átszelésének: csak szeptemberben 1207-en szálltak partra Itáliában. Ez idén első alkalommal haladta meg az előző év hasonló időszakában rögzített adatokat (947 fő).

Az olasz rendőrség adatai szerint 570-en érkeztek az elmúlt két hétben Lampedusára. A sziget mindössze 95 férőhelyes fogadóközpontjában több mint 200-an tartózkodnak jelenleg. Nincs kizárva, hogy az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül nevű NGO-k tengeren veszteglő hajója, az Ocean Viking is itt teszi le 182 utasát.

A hajó a hétvégén az új olasz kormány engedélyével 82 migránst tett partra Lampedusán. A gesztus az olasz bevándorlási politika enyhülésének jele.

Eközben Lampedusától 38 tengeri mérföldre, máltai vizeken veszélybe került egy csónak, amelyben 28 migráns utazott. A máltai hatóságok nem reagáltak a segélykérésre – közölte az Alarm Phone nevű civil szervezet, amely az embercsempészek csónakjairól érkező hívásokat és a csónakok koordinátáit továbbítja az NGO-k hajóinak.

Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter csütörtökön újból bírálta az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a szociáldemokraták (PD) két hete beiktatott kormányának migrációs politikáját.

„Migránsok Lampedusán és nyitott kikötők, szégyen!” – írta a Facebookon.