Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

A közzétett jelentés szerint a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon az előző hónaphoz képest mintegy megnégyszereződött az illegális határátlépések száma. Májusban több mint ezer, főként tunéziai, pakisztáni és algériai határsértőt fogtak el a hatóságok.

Mint közölték, az uniós tagállamokat érintő illegális határátlépések mintegy felét a Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult, Görögországot érintő migrációs útvonalon észlelték. A határsértők száma – az előző hónap adatait mintegy 150 fővel meghaladva – túllépte a 3100-at. A görög szigeteken és a szárazföldi határokon főként afgán állampolgárokat vettek fel a listákra.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakult, főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalon észlelt illegális határátlépések száma szintén növekedett. Az előző hónaphoz képest mintegy 600-zal többet, 1500-at is meghaladó, főként marokkói, afgán, guineai, valamint mali és algériai illegális határsértőt fogtak el a hatóságok.

A Nyugat-Balkánon 500-nál is több illegális határsértőt regisztráltak. Ezen a migrációs útvonalon az év első öt hónapjában közel 4300-an, mintegy 92 százalékkal többen kísérelték meg átlépni az európai unió valamelyik külső határát, mint egy évvel korábban. Az itt elfogott illegális bevándorlók legtöbbje afganisztáni és iráni állampolgár volt – közölték.

Hozzátették, az év első öt hónapjában mintegy 32 400 illegális határsértőt fogtak el az uniós határokon, 31 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.