A törvényben előírt kötelezettségek széles köre miatt ez a határidő túl rövid, ugyanakkor nevetség, sőt gúny tárgyává tehetné magát a jogszabályt. Az elnök által javasolt új határidő szeptember elseje, Ivan Gašparovič levélben megkérte Robert Fico kormányfőt, hogy a kormány adjon ki felhatalmazást a törvény végrehajtó rendelkezéseinek kidolgozására, hogy az iskolák, az önkormányzatok és más érintett szervezetek mire kötelezhetők, és senki más ne támaszthasson indokolatlan elvárásokat velük szemben, és adjon időt a törvénybe foglaltak megvalósítására.

Ivan Gašparovič elmondta: a hazafiasságot nagyon fontosnak tartja, a jogszabály tartalmával gondja nincs, de a törvénynek az elnevezését nem látja indokoltnak. A megvétózott törvény ugyanis olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyeket a Tt.63/1993-as, az állami jelképekről szóló törvénynek kellene felölelnie, tehát: inkább ezt a jogszabályt kellett volna módosítani, nem egy új, rossz elnevezésű törvényt kiadni. Ennek ellenére most tartalmi kifogásokat nem emelt, de reményét fejezte ki, hogy a választásokat követően, egy nyugodtabb időszakban a megfelelő helyükre kerülnek az állami jelképek használatával kapcsolatos szabályozások.

A köztársasági elnök kitért sajtótájékoztatóján arra is, hogy a média azzal vádolta: fél Ficótól, ezért adja vissza a parlamentnek a törvényt. Ezeket a vádakat nevetségesnek és sértőnek mondta, s különösen Anna Belousovová nemzeti párti alelnök e heti vádaskodását nem értette, mert vele és Ján Slotával még a múlt hét elején közölte, hogy megvétózza a jogszabályt az április elsejei hatályosság miatt. Gašparovič szerint akkor Belousovová és Slota nem tiltakozott ez ellen a szándéka ellen.

(Felvidék Ma)