A közmédia hírportálja emlékeztet, saját bőrükön érzik a vásárlók az energiaválság miatt bevezetett takarékossági szabályokat Spanyolországban, ahol a kormány úgy döntött, nyáron nem lehet 27 Celsius-foknál hidegebbre hűteni, télen pedig 19 Celsius-foknál melegebbre fűteni egyebek mellett a közigazgatási épületeket, a kereskedelmi, zárt vendéglátó és kulturális tereket, vasút- és buszállomásokat.

Hirdetés

Az Egyesült Királyságban is nehéz idők jönnek, sokan úgy készülnek, hogy a rezsiszámlák négyszer akkorák lesznek, mint tavaly. Ráadásul a kormány vészhelyzeti terve azzal számol: a téli időszakban a többórás áramkimaradások is rendszeressé válhatnak.

Akár ezer euróval is többet fizethetnek a rezsiért Németországban

Németországban sok helyen már most sincs éjszakai díszkivilágítás, és uszodákat is bezártak. A lakosság pedig októbertől akár ezer euróval is többet fizethet a rezsiért, mert a szolgáltatók rájuk terhelhetik költségeiket. A gázhiány miatt lassan ott tartanak, hogy az ipar és a lakosság igényét is korlátozni kell.

Amíg Európa számos országa a hiánnyal küzd, és nem biztos, hogy lesz elég gázuk a télre, addig Magyarország ellátása biztosítva van

– hangsúlyozta Hortay Olivér az M1-en. A Századvég energetikai üzletágvezetője elmondta: Magyarországnak 10+5 éves szerződése van Oroszországgal évi 4,5 milliárd köbméter gáz szállítására, amit nemrég tovább bővítettek.

Hazai forrásokra is támaszkodik a magyarországi gázellátás

Magyarország gázellátása nemcsak a külföldi szállításokra támaszkodik, hanem a hazai forrásokra is. A kitermelést most tovább növelik, ugyanis jövő év elején már munkába állhat az első kút a Békés megyei Nyékpusztán. A 3700–4500 méteres mélységben becslések szerint akár 50 évre elegendő gáz is lehet.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy hónapja jelentette be, hogy a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt növelik a kitermelést. Az előzetes számítások szerint a Békés megyei földgáz a hazai éves igény ötödét fedezheti. A kitermelt gázt pedig raktározni is tudja majd Magyarország, ugyanis van elég földgáztározó itthon.

Magyarországé az egyik legnagyobb gáztárolókapacitás, mert a szocialisták által 2006-ban eladott tárolókat 2013-ban visszavásárolta a kormány. Ezért a már most betárolt gáz mennyisége is lefedi a teljes lakossági fogyasztást

– erről beszélt a Mathias Corvinus Collegium szakértője az M1-en. Sebestyén Géza kiemelte: ezért a világpiaci ár ingadozása kevésbé érinti a lakosságot.

A teljes cikket a közmédia hírportálján olvashatják.

Korábban írtuk