A First Book, amely magát „az oktatási igazságosság innovatív vezetőjének” nevezi, több mint tíz éve partneri kapcsolatban áll az Amerikai Tanárok Szövetsége nevű szakszervezettel. Az AFT a tanárok körében is népszerűsíti a First Book webáruházát.

Hirdetés

Az ott az öt és 18 év közötti gyermekeket oktató tanárok számára ajánlott kötetek közül jónéhány érint olyan témákat, mint a nemi identitás, a szex és a drag queenek (női ruhában fellépő férfiak). Bár a First Book általában a Disney-t és az AFT-t is partnerként jegyzi, nem említi őket külön a cikkben felsorolt könyvek népszerűsítését célzó kezdeményezés részeként.

Lássunk néhányat a javasolt kötetek közül!

Fred Gets Dressed (4-6 éveseknek)
A Fred Gets Dressed egy kisfiúról szól, „aki imád meztelenül lenni. A könyv úgy ér véget, hogy Fred úgy dönt, az anyukája szekrényéből választ magának ruhákat, ami később családi programmá válik, és mindkét szülője női ruhákat vesz fel.
”Fred meztelen„ – olvasható a könyvben, az illusztrációk pedig összesen 14 alkalommal ábrázolják a gyermeket ruha nélkül.
”Az egész házat végigtombolja, meztelenül, vadul és szabadon„ – olvasható a könyvben. – ”Lehet, hogy Fred soha többé nem öltözik fel„.

Korábban írtuk

Flamer
A Flamer egy képregény, amely szexuális töltetű témákat és képeket tartalmaz. A szereplők erekcióról, péniszméretről beszélgetnek, az illusztrációk pedig meztelen kamaszfiúkat ábrázolnak.

Who Is RuPaul? (7-9 éveseknek)
A Who Is RuPaul? a drag queenről és valóságshow-sztárról, RuPaul Andre Charlesról szól. A könyv drag queeneket ábrázoló képeket tartalmaz szexuális pózokban.
”A drag queen [általában] egy férfi, aki nőnek öltözik és nőnek adja el magát„ – olvasható a könyvben. – ”RuPaul szerint «Mindannyian meztelenül születünk, a többi pedig drag.» Ru ezzel azt akarja mondani, hogy mindannyian egyformák vagyunk, az élet pedig egy performansz„. A könyv ezen túl ötleteket ad arra, hogyan kell drag queennek felöltözni: ”A drag queen-karakter jellemzően egy túlzó, megjátszott kép arról, ahogy a nők kinéznek„.

Aristotle and Dante Dive into the Waters of the World
Az Aristotle and Dante két tinédzser fiúról szól, akik egymásba szeretnek. Számtalan oldalon keresztül olvashatunk a szexről, a szexre való készülésről, a szexuális örömről és a szexuális vágyról.
”Azt hiszem, Dante a gatyát is le tudná bűvölni rólam. És az alsóneműmet is„ – olvasható a könyvben. – ”Csak arra tudok gondolni, hogy melletted aludjak. Mindketten meztelenül.„

Pronoun Book (0-3 éves korig)
A ”névmásokba való vidám bevezetésként„ jellemzett könyv, amely a legfiatalabb gyermekeknek szól, az ”ők„ névmást, valamint az olyan, újonnan kitalát névmásokat tárgyalja, mint a ”ze„, a ”zie„, és a ”sie„.

Julian is a Mermaid (7-9 éves korig)
Jessica Love írónő Julian is a Mermaid című kötete egy fiúról szól, aki sellővé szeretne válni. A könyv során a fiú többször is alsóneműre vetkőzik. Később kirúzsozza a száját, és fejdíszt vesz magára. Ezután ékszereket kap, majd elviszik a New York-i sellőparádéra, ahol szabadon kifejezheti magát.
”Ez a gyönyörű könyv egyike azon kevés képeskönyveknek, amelyek egy nemi szempontból nem konform gyermekről szólnak„ – áll a könyvajánlóban.

It Feels Good to Be Yourself: A Book About Gender Identity (7-9 éveseknek)
A könyv a transznemű és ciszgender identitásról tájékoztatja a gyermekeket.
”Ez itt… Xavier. Xavier egy ciszgender fiú. Ez azt jelenti, hogy amikor Xavier megszületett, mindenki azt hitte, hogy fiú, és ahogy nőtt, kiderült, hogy mindenkinek igaza volt: ő egy fiú. Ez itt Ruthie barátja, Alex. Alex fiú is, és lány is. Amikor Alex megszületett, mindenki azt hitte, hogy Alex lány, de Alex lány és fiú is. Ez Alex genderidentitása.„

Being You: A First Conversation about Gender
”A különféle testeknek különféle részei vannak… Néhány testhez tartozik vagina. Néhány testnek pénisze van. Minden ember testrészei máshogy néznek ki„ – áll az általános iskolás gyermekeknek szóló könyvben, amely azt tanácsolja, a felnőttek tájékoztassák a gyermekeket a nemi szerveikről.
”Azzal, hogy segítünk a gyerekeknek megtanulni a különböző testrészek – köztük a nemi szervek – anatómiai elnevezését, erősebbé tesszük a gyermekeket, erősítjük az önbecsülésüket, és segítünk elkezdeni az egészségről és az identitásról szóló, fontos beszélgetéseket. Beszéljetek a nemi szervekről, amikor más testrészekről van szó, amikor a testrészekről szóló dalokat énekeltek, vagy amikor babákkal játszotok.„

(forrás)