Fotó: ShutterStock.com/Gorodenkoff (illusztráció)
Hirdetés

Egy koronavírusossal fertőzött, de már meggyógyult betegből vett vérplazmát egy hatvanéves férfi szervezetébe juttatták. A beteg április 1-jén érkezett a kórházba, és április 13-án kapott vérplazmakezelést, a jobb könyöki vénából levett két liter vérplazmát helyettesítették a meggyógyult betegtől nyert vérplazmával és megfelelő mennyiségű albuminnal.

A beteg állapota viszonylag javult, mind klinikailag, mind pedig a laboratóriumi leletek alapján – mondta Cercvadze. Ezután másodszor is átesett vérátömlesztésen, ami után jelentősen javult az állapota, és a május 2-án végzett koronavírus-teszt már negatív lett, a beteget elengedték a kórházból.

A központ igazgatója szerint a vérplazmás kezelés hasznos eljárás, de lehetetlen alkalmazni minden egyes beteg esetében, és figyelembe kell venni az ellenjavallatokat.

Korábban írtuk

A mintegy négymilliós kaukázusi országban szerdáig 610 koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak, további három fertőzött érkezett külföldről. Ötezer ember van karanténban, kórházban pedig 485. Kilenc ember halt bele a fertőzésbe, és 269-en gyógyultak meg.

A Georgiával szomszédos, 3,05 milliós Örményországban rosszabb a járványhelyzet. Egy nap leforgása alatt 102 ember kapta el a fertőzést, a számuk ezzel 2884-re nőtt. Két ember halt meg a vírus okozta Covid-19 betegségbe, és ezzel már 42 emberéletet követelt ott a kór. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint 1185 ember gyógyult meg.

Örményországban hétfőtől enyhítettek a járvány miatt bevezetett korlátozásokon, engedélyezték a polgárok szabad mozgását, felújítottak egyes gazdasági tevékenységeket, és megnyitották a szabad ég alatt működő kávézókat és éttermeket.