Fotó: MTI/AP/Denyisz Kaminyev
Tüntetők követelik Georgia európai uniós csatlakozását a parlament előtt Tbilisziben 2022. június 20-án, miután az Európai Bizottság azt ajánlotta, hogy várjanak még a tagjelölti státus megadásával
Hirdetés

Az AFP francia hírügynökség számításai szerint mintegy hatvanezer tüntető vonult georgiai és európai zászlók alatt a parlament épülete elé, miután az Európai Bizottság azt ajánlotta, hogy várjanak még a tagjelölti státus megadásával.

Több Európa-barát szervezet és a teljes ellenzék Európáért tartandó menetre szólította fel híveit, hogy megmutassák: a georgiai nép eltökélt az európai választásában és a nyugati értékek iránt.

„A szabadság, a béke, a fenntartható gazdasági fejlődés, az emberi jogok védelme és az igazság mindnyájunkat egyesítő értékek, amelyeket garantál az Európai Unióhoz való integráció” – írták közleményükben a szervezők.

Az Európai Bizottság támogatta Ukrajna és Moldova tagjelöltségét, Georgia esetében megjegyezte, hogy fennáll az EU-csatlakozás perspektívája, aminek nincs jogi érvénye.

Korábban írtuk

„Georgiának gyorsítania kell a reformokat és közelednie a nyitott kapu felé” – mondta Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke.

Az EB szerint a hivatalos tagjelöltséghez Georgiának véget kell vetnie a politikai megosztottságnak, a sajtószabadsággal kapcsolatos pereknek, igazságügyi és választási reformokat, valamint „oligarchamentesítést” kell megvalósítania.