Az amerikai szenátus 54:45 arányban jóváhagyta csütörtökön Gina Haspel kinevezését a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatói posztjára. 
 

Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew


Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

Hat demokrata párti szenátor a republikánus politikusokkal együtt szavazott Donald Trump elnök jelöltje mellett, így Gina Haspel lesz az Egyesült Államok történetében a CIA első női igazgatója.
    
A több mint három évtizede a hírszerzésnél dolgozó, 61 éves Haspelt jelölése óta sok bírálat érte, mert részt vett a terrorizmussal gyanúsítottak George W. Bush elnök által bevezetett, „megerősített módszerekkel folytatott” kihallgatásokban, és Thaiföldön ő irányította az egyik titkos amerikai börtönt, ahol ilyen módszerekkel – kínzásokkal – próbálták vallomásra bírni a terrorizmussal gyanúsítottakat.
    
A személyét és munkásságát érintő bírálatok és viták láttán Haspel még a szenátusi bizottsági meghallgatása előtt felajánlotta, hogy visszalép, de ezt Donald Trump elnök nem fogadta el. Richard Burr, a szenátus hírszerzési bizottságának elnöke a meghallgatás kezdetén közleményben hangsúlyozta, hogy Haspelnél „alkalmasabb jelöltet az elnök nem is választhatott volna a CIA irányítására, és az ügynökség történetében ő a legfelkészültebb jelölt”. 
    
A hírszerzési bizottsági meghallgatáson – amely megelőzte a szenátus egészének csütörtöki voksolását – kedden már tudni lehetett, hogy Haspelt megszavazzák, ugyanis két befolyásos demokrata párti szenátor, a virginiai Mark Warner és az észak-dakotai Heidi Heitkamp már akkor jelezte, hogy egyetért az eddig a CIA igazgató-helyetteseként tevékenykedő Haspel jelölésével. 
    
Mark Warner szenátor például aláhúzta: azért is támogatja Haspelt, mert „képes lenne ellentmondani az elnöknek, ha törvényellenes vagy erkölcstelen dolgot rendelne el, például a kihallgatásokon kínzási módszerek alkalmazását”. Haspel egy nyilvánosságra került levélben értesítette Warner szenátort, hogy a vitatott kihallgatási módszereket „a CIA-nak nem kellett volna alkalmaznia”, és CIA-igazgatóként a jövőben visszautasítana az „erkölcsi érzékével és etikai értékrendjével” ellentétes módszereket„.
    
Szerda este Donald Trump Twitter-üzenetben szögezte le jelöltjéről: ”hihetetlenül felkészült„, és a szenátusnak azonnal meg kellene szavaznia a jelöltségét.
    
Gina Haspel a külügyminiszterré kinevezett Mike Pompeót követi a virginiai Langleyben lévő hírszerző ügynökség élén. Az új CIA igazgató – akinek kinevezését most még Donald Trumpnak alá kell írnia – a meghallgatáson a többi között azt mondta: a CIA szerteágazó tevékenysége a ”kisujjában van„, hiszen dolgozott Afrikában, Európában és Ázsiában is.