A Giorgia Meloni közösségi oldalain angolul, franciául és spanyolul közzétett felvétel elején az FdI 45 éves elnöke bemutatkozik, és pártját konzervatív erőnek minősíti.

Hirdetés

A politikus kifejtette, a szeptember 25-i olasz parlamenti választások előtt a nemzetközi sajtó azt írja, hogy ha az FdI nyer, és Giorgia Meloni lesz a következő kormányfő, ez „veszélyt jelent a demokráciára, Olaszországra, az európai és nemzetközi stabilitásra”. Hozzátette, azt olvasta, hogy az FdI győzelme „katasztrófa lesz, autoriter fordulathoz vezet, Olaszország kilépését jelenti az euróövezetből és más hasonló értelmetlenségek”.

Giorgia Meloni leszögezte, hogy mindebből semmi nem igaz, a személyét és pártját támadó cikkeket „a baloldali fősodratú média sugallja, mely Olaszországban is erősnek számít (..), de kevéssé követik az olaszok”.

Meloni elutasította a véleményeket, melyek szerint kormányra kerülése veszélyeztetheti a pandémia utáni gazdasági helyreállításra szánt európai források felhasználását. A gazdasági programmal megbízott Mario Draghit a közgazdász kormányfőt támogató politikai többség megosztottsága buktatta meg – hangoztatta Meloni hangsúlyozva, hogy az Olasz Testvérek a 2018-as választásoktól ellenzékben volt.

Korábban írtuk

Emlékeztetett, hogy az utóbbi több mint tíz évben Olaszországot nem az urnákból, hanem politikai paktumokból kikerült kormányok irányították, ami nem felel meg a demokrácia szabályainak – jegyezte meg. Úgy vélte, a baloldali kormányokkal „az állam ellenséggé vált a lakosság és a vállalkozói élet szemében a személyi szabadságok egyre élesebb megsértése miatt”.

„Olaszországnak egységes és világos elképzelésekkel bíró kormányra van szüksége, amely a forrásokból egy eurót sem enged elveszni” – jelentette ki. Giorgia Meloni hangoztatta, hogy az olasz jobboldal az utóbbi évtizedek során „fenntartások nélkül” elítélte a demokrácia elfojtását, a zsidóellenes törvényeket, a nácizmust és kommunizmust egyaránt, ellentétben az olasz baloldallal ellentétben, mely sokáig más magatartást követett, mivel „bőkezű” támogatásban részesült a Szovjetunió részéről.

„A baloldal attól retteg, hogy a közelgő választásokon az olaszok a váltásra szavaznak az Olasz Testvérekre voksolva” – mondta Giorgia Meloni. „Kristálytisztának” nevezte, hogy pártja a nyugati térfélen áll, valamint elítéli Oroszország „brutális agresszióját” Ukrajnával szemben.

„Politikai elképzelésünk szerint Európának főszereplőnek kell lennie, mely képes valós többletértéket képviselni polgárai számára, kevesebb bürokráciával és nagyobb cselekvési képességekkel a jelentős területeken” – hangoztatta az Olasz Testvérek elnöke, aki az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsalád elnöke.

„Készen állunk egy új időszakot indítani Olaszországban a stabilitás, szabadság és jólét jegyében. Akár tetszik a baloldalnak, akár nem” – zárta üzenetét Giorgia Meloni.

A felmérésekben jelenleg 46 százalékon álló jobbközép szövetség legnagyobb pártjának az Olasz Testvérek számít, mely megelőzi a Matteo Salvini vezette Ligát és a Silvio Berlusconi vezette Hajrá, Olaszországot! (FI). Megállapodásuk szerint hármuk közül az lesz a kormányfő, akinek pártja több szavazatot szerez. Berlusconi szerdán első alkalommal mondta ki, hogy a jobbközép győzelmével Giorgia Meloni „megfelelő” miniszterelnök lesz. A volt többszörös miniszterelnök hozzátette, a jobbközép külpolitikai hitelességét a FI biztosítja, mely választási logójára rátette az Európai Néppárt (PPE) nevét is.